Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Сряда, 25.05.2016, 23:42
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
Алвановци отново потърсиха старите антени в мази и сайванти .Причината е пускането от първи март на безплатна цифрова  ефирна телевизия в страната .С новите телевизионни приемници това става само с помощта на стара антена , като от положение за аналогова , трябва да се завърти с 90 градуса .Така може да се приеме без проблеми цифров сигнал с много добро и дори отлично качество . За старите е необходимо  да се закупи декодер , като от началото на септември за някои приемници без кабелна или сателитна телевизия ще е задължителен за приемане на сигнала .
Преглеждания: 115 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.03.2013

Рано сутринта поледица бе наблюдавана на много места в областта .Поледицата е много тънък слой лед, който се образува по пътища и тротоари при понижаване на температурата на въздуха и почвата под нулата и валеж от леден дъжд .Обледеняването по предметите не бе голямо и още преди обед , леда се стопи .  
Преглеждания: 127 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.03.2013

Тази година ще чистим заедно България на 20 април . Маркираните зони в общината ни до днес са съсредоточени в три зони . Шест са в Търговище и по една в селата Алваново и Буховци . Ако желаете да маркирате още мръсни точки в общината или областта , то може да го сторите в сайта на БТВ .

Преглеждания: 120 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.03.2013


След информационната среща на 15 март , провела се в читалището на село Баячево , " Денят на потребителя" е  втората среща от поредицата "Европа на колела" - кампания на Европейски информационен център "Европа директно" град Шумен . В изнесената инфо - точка в читалището в село Баячево  , днес се проведе инфосреща  , посветена на " Годината на гражданите" с РИОКОЗ Дирекция "Здравен контрол",  отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" .Днес темата бе   "Козметиката" , стоките и влиянието им върху здравето на човека и природата" .
Преглеждания: 143 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Според наша информация ,  висящите улуци повредени  от топенето на снега през януари ще бъдат премахнати от покрива на читалището . До тогава пенсионерите трябва да заобикалят въпросното място при движение към пенсионерския клуб .Има пълен разбор от администраторите на сайта относно статиите за читалището в Алваново , поради това , че сме се занимавали с културната институция  в "Интересни статии ".При отправени заплахи , ще търсим и съдействие от компетентните органи .
Преглеждания: 101 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Тънка снежна покривка покри региона на Търговище тази нощ . Времето застудя и температурите навсякъде паднаха под нулата .Снежната покривка в района на Търговище е 3 - 6 сантиметра .В Алваново също побеля , като там снега е 4 сантиметра . Опасност съществува за всички цъфнали и напъпили овощни дървета . Проблем ще стане и с направените парници , които не са с добра изолация за топлина . Днес около бед отново ще завали сняг , като  валежа ще увеличи още малко снежната покривка . 
Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Отново през следващите два дни ще преживеем зимна обстановка .Особенно зимно ще стане времето в по- високите места над 300 - 400 метра . Там ще падне тежък мокър сняг .В равнинната част ще вали дъжд , по късно и мокър сняг . На места се прогнозират и поледици . Вятърът ще е до умерен през следващите дни . 
Преглеждания: 113 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 26.03.2013

Две автоматични метео станции свободно виждащи се в интернет работят н област Търговище . Първата е в село Алваново , а втората в централната част на Търговище . Данните , камерите може да следите на съответните им страници . Жител на Алваново - пенсионер , спонсорира ежегодно станцията в селото с близо 500 лева годишно , като разходи за батерии , електроенергия , профилактика и интернет услуга . Наскоро бе направена и втора по - голяма мачта за измерване на скоростта и посоката на вятъра . Предстои и монтиране на приземен термометър и нова камера в тази станция .
Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.03.2013

Масовото изкачване на Фисека се осъществи за втори път  . Изкачванията се правят предимно при посрещането на пролетта . Тази година времето бе доста неподходящо , но най запалените  туристи въпреки студа и вятъра изкачиха  част от височините преди върха .На поляна до борова гора  , защитена от ветровете се пяха песни и направиха вкусни скари . През следващия месец отново е възможно да се направи поход до един от върховете , обещаха си организаторите .
Преглеждания: 110 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.03.2013

Зимата за кратко отново се върна по нашите райони . На много места валя сняг с променлив интензитет , като над 300 метра образува и снежна покривка с дебелина до 5 - 7 сантиметра .Вятърът продължава да е със средна скорост около 5 - 8 метра в секунда , но тенденцияя към отслабване . Ако пътувате по- високите места , то пътищата на места са и частично заснежени .

Преглеждания: 116 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Утре ще се проведе второто масово изкачване на височината Фисека до Буховци . Сборният пункт е стената на язовира в 9,45 . Тръгването към върха ще е петнадесет митути по - късно . Организираното събитие е на Читалището и Кметството в Буховци  . Въпреки
 че времето с нищо не покзва да е пролетно , то утре слънцето ще се покаже на туристите , а вятъра чувствително ще отслабне . На върха ще има запален огън , за приготвяне на топла храна . Има образувана и 3 - 4 сантиметра снежна покривка .Очакваме Ви!
Преглеждания: 119 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Днес секретарката на местното читалище - Величка Иванова представи книгата с нетрадиционни размери в библиотеката . Децата , които ползват детския отдел , ще могат да започнат да творят , рисуват и пишат на нейните страници . Поради големият интерес , дори е възможно и последната страница да бъде сътворена от желаещите да се впишат в първата голяма детска книга . Надяваме се това да стане традиция , споделиха читатели от селото .
Преглеждания: 125 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Завалелият дъжд в часовете след полунощ са по студеният фронт на преминаващия през страната циклон . Рязко е започнала да спада температурата на въздуха , а вятъра е със скорост около 5 - 10 метра в секунда , като се очаква засилване и пулсации до 15 - 20 метра в секунда . Количеството валеж е от 1 до 4 литра на квадаратен метър до тази сутрин . По - високите полета днес ще превали и сняг , като е възможно временно да образува тънка снежна покривка .
Преглеждания: 98 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Идеята за Световния ден на водата , за първи път бе представена на конференцията на ООН за опазване на околната среда и развитието , която бе проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро - Бразилия .Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата . Читалищата в региона от селата Давидово , Баячево , Буховци , Г.Соколово , Макариополско и Интернет читалището , представящо Алваново са готови със своите материали за водното богатство на населените места . А времето днес също ни донесе вода от небето - точно за самия празник .
Преглеждания: 115 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Читалището в търговищкото село Голямо Соколово също се присъедини към групата  на читалищата , които ще разкажат и покажат за своите водни богатства в населените си места . Кораб - чешмата е може би единствената в района на областта , според жители на селото . Защо строителите са решили да я направят в такава форма - няма мнение по въпроса . Предполага се , че причината да е кораб , който плава във вода е  именно мястото , където преди е имало доста мочурливи места .Легендата за построяването на това място по разказите на старите хора е доста интересна . Преди много години , когато селището е било на безводно и сухо място , видели , че едно куче се връщало постоянно мокро . След неговото проследяване , те решили на мястото  да построят кладенец ,а около него и сегашното селища .Чешмата разполага с две големи корита за пране на килими и малки за напояване .

Преглеждания: 139 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 21.03.2013

Читалищата в Буховци , Макариополско , Баячево , Давидово и Интернет читалището "Истина -2011 "  , ще отбележат Световния ден на водата  с обща инициатива . Мотото на празника е "Да покажем и разкажем за водното богатство на моето родно място " . Читалищата в четирите населени места и в Алваново - представяно от Интернет читалището , ще направят снимки  , подберат материали  и разкажат за водите и чешмите в населените си места  .  В близко време  като продължение , ще бъде направена електронна книга или страница в сайт , разказваща за скъпоценната течност на планетата ни .Приканваме и други читалища да вземат участие в нашите идеи .

Преглеждания: 152 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

В  Народно читалище „Развитие – 1906” село  Буховци , ще се проведе "Месец на Европа-2013 "
Интерес ще представлява изработката на  символът на Европейския съюз  от стереопор и цветен спрей с височина около 1.5 м.
  Имаме идея да изработим  знамена на всички държави-членки на ЕС от различни по цвят платове с височина  около метър и двадесет , които ще бъдат поставени на дървени пилони в специален кът на читалището  , като деца ще представят кратка история за всяка държава, чието знаме държат в ръцете си.
Най – малките ще създадат от приложни екологични материали като  цветна хартия, зърнени изделия и дървени пръчици , рисунки и знаменца , а  по - големите , ще сътворят стих, песен или есе посветени на ЕС, които ще представят пред публика. Градинарите , ще направят цветен килим от сини и жълти цветя , изобразяващи символа на Евросъюза .... Прочетете още »
Преглеждания: 241 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Детска  книга  ще  сътворят жители на Макариополско и деца от селото в библиотеката на местното читалище от следващата седмица .Тя ще бъде с по- големи размери от нормална книга.  На страниците и всеки ще впише свой стих , разказ или нарисува рисунка с детска тематика .Идеята е тя да бъде готова за  Деня на детската книга , който е на 2 април . Дни преди този ден , читалището в Макариополско ще подари девет книжки на първокласниците , които тези дни привършват с буквите от азбуката  .
Преглеждания: 130 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Жители на селото с радост и изненада видяха кацналия щъркел в гнездото до Кметството в селото . От предоставената ни снимка от нашия сътрудник се вижда , че и тук е само един от двойката щъркели . Според запознати , първи идва мъжкия , който да пооправи гнездото и след дни пристига и другият .

Преглеждания: 100 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Едното гнездо на щъркелите в селото , вече има гост . Долетя отново като миналата година на 17 -18 март . Другото гнездо на ул "К.Гяуров " е все още празно , но и там очакваме двойката бели щъркели . Миналата година от това гнздо оцеляха две малки , докато  това в центъра не оцеля нито едно малко  от пет .
Преглеждания: 120 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 58 59 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Май 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2016Сайтът се управлява от системата