Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Вторник, 26.05.2015, 18:29
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 0
Гости: 0
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
Средиземноморски циклон , ще премине южно от страната , а с него ще премине и валежна зона . Преваляванията ще са предимно от дъжд , като в събота е възможно да преминат и в сняг . Наслоения сняг по покривите на къщите в селото ,  ще създаде вероятност от намокряне на покривни помещения  от образувалия се лед по керемидите .Снежната покривка в селото е все още значителна с дебелина от 10 до 15 сантиметра в различните райони . Днес за Алваново е 32 ден с непрекъсната снежнна покривка от началото на тази зима . Автоматичната станция за времето в Търговище на "Метеоинф"  временно не работи , поради профилактика .
Преглеждания: 97 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 17.01.2013

Винетните стикери за автомобилите вече са доставени и в пощата в Алваново .Те са с по-високата защита, с което намалява възможността за фалшификация. Променени са както цветовете, така и формата на винетните стикери и техните защити. Основата на всички винетки е изработена от специална хартия, върху която са разположени всички графични и защитни елементи. На стикерите са вградени две холограми. Първата холограма е с т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала буква. Тази холограма е за лесен визуален контрол - т. нар. оптична защита. Втората холограма съдържа релефна буква. За различните видове винетки буквата е различна и съдържа допълнителни защити. При опит за отлепване и повторното им използване винетните стикери се разрушават и остават трайни следи.Цената на годишната винетка отново е 67 лева , за месечната 25 , а седмичната 10 лева .... Прочетете още »
Преглеждания: 96 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.01.2013

Топлото време , което предстои в следващите 2 - 3 дни , ще намали височината на снежната покривка в Алваново . В по- високти части тя е около 15 - 17 сантиметра , а в ниските райони достига до 24 - 26 сантиметра .Причината е създаващата се инверсия през последните дни . Очаква се да вали и дъжд , което допъмнително ще окаже натежаване на снежната маса по покривите на къщите . Днес вече имаше информации и за паднали покриви на селскостопански постройки на две места в селото .

Преглеждания: 87 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.01.2013

Новите отточни тръби от улуците на покрива на читалището започнаха да падат . Причината е тежкия сняг и недоброто укрепване в бетона на покрива . Така отново ще се дават средства или ако е имало договор , трябва да се търси гаранцията от ремонта . Продължава да пада денем снега от покрива на сградата . Бъдете внимателни  като минавате по тротоарите .
Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.01.2013

Двойник на възвишението "Фисека " откри наш сътрудник при пътуване от Плевен за Търговище . В района на гара Бутово -южно от нея има по -вид еднаква фигура- височина  като тази до Буховци .  На пръв поглед е доста по- малка , но приликата е очевидна . С местните хора говорихме за нея  , като споделиха че това е изгаснал вулкан според по - старите хора в селището . На височината му има нещо като дупка - подобна на малък кратер .
Преглеждания: 115 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.01.2013

При отрицателни температури в приземния слой в Алваново , днес са възможни поледици . Очаква се да превали и дъжд , който допълнително ще усложни движението по улиците на селото . Опасност има още и от падане на снежни маси от Читалището - пред пенсионерския клуб , така че бъдете внимателни като минавате през този тротоар . Утре отново ни очакват и снеговалежи .
Преглеждания: 85 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.01.2013

Интернет читалището "Истина-2011"- Буховци - Алваново ,  е готово с филма за Златната сватба на едно търговищко семейство  , празнувана в Пенсионерския клуб "Капитан Петко войвода" В Търговище . Преди дни бяха готови и филмите  за 100 годишнината на читалището в Макариополско и 85 години Читалище - Баячево . В скоро време ще са готови и още две продукции - за конкурса "Баш Войвода -2012 " и " Къпане на зетьове в Алваново " .Интернет читалището , което разнообразява културния живот е сайт на читалището в Буховци .
Преглеждания: 77 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.01.2013

Тази сутрин Алваново отново държи първенството по най-ниска температура в страната . Минималната измерена в селото достигна - 19,1 градуса . В датчика за земя тя спадна и до -23 градуса .По -това време във високите части на планините е било до - 12  на Черни връх и - 14 на Мусала . В Добрич рано сутринта също е доста студено - 17 , Шумен - 15 , Попово - 14 , Търговище - 13 градуса . Поради ясното и тихо време и голямата снежна покривка  в котловините температурите спадат доста повече от високите райони .
Преглеждания: 74 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.01.2013

Вестниците "Знаме " , " Търговищки новини " , "Топ новини " и " Труд " също отразиха ритуала "Къпане на зетьове " от Алваново . Някои от печатните издания в района  дори използваха снимка от новинарсия ни сайт . Регионални новинарски сайтове в Търговище  освен новини , пуснаха и видеоматериал . Във Фейсбук продължава качването на много снимки , направени от присъстващите  на центъра и в къщата на младото семейство . Започна и събирането на материали за направа на филм . Много алвановци искат да се възстанови и друг обичай , с който селото се представи на Копривщица преди много години . Дали ще успеят - ще покаже времето . 
Преглеждания: 90 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.01.2013

Не е за вярване , но главния път София - Варна в участъка от Търговище за Алваново в района на село Пробуда е вече с дупки . Според запознати , те са станали от веригите на тирове преминавали през района , когато е имало голям сняг преди Коледа . Неприятно е да видиш това , а виновните няма да поправят повредите по асфалта . Би трябвало всяко нещо да има гарнционен срок на експлоатация , но това дали важи и за пътищата - нямаме информация .
Преглеждания: 92 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.01.2013

Пресъздадоха обичая "Къпане на зетьове" в Алваново .Първо в дома бе окъпана булката , а след това на селската чешма  и зетя . Ритуала бе предаван и директно на две включвания по Нова телевизия . Ще има репортажи и в новините на БТВ от 17 и 19 часа в емисиите "Новини" . Имаше представители и на други търговишки медии . Такова голямо събитие Алваново не помни - коментираха хората , които останаха много доволни . Имаше гости и от съседните села Макариополско и Буховци , а местните читалища в двете села  и това в Алваново спомогнаха много за реализиране на всичко това ! Благодарности още веднъж на всички!
Преглеждания: 138 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.01.2013

Метеорологичната обстановка в района на Алваново тази сутрин е спокойна .Превалява слаб сняг , който образува нова  снежна покривка от 6 - 8 сантиметра . Температурите в селото са около - 2 - 3 градуса .Все още  е тихо , но през деня ще се появи умерен северен вятър , който е възможно да причини слаби навявания . Улиците в селото са заснежени , на места и заледени . Честит празник на всички носещи името Иван , Иванка , Ивайло , Ивелина и други .
Преглеждания: 99 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.01.2013

Алвановци са в пълна готовност да пресъздадат местния обичай "Къпане на зетьове " на Ивановден . В неделния ден , отново ще има събиране на организаторите на събитието . Както вече знаете организатори са кметското наместничество в селото в лицето на Христина Атанасова , Интернет читалището " Истина-2011"   и  сайтовете на селото "Алваново " и "А- новини" със собственик Добрин Добрев , който ще направи и филм на събитието .Читалището в Буховци  също помогна с близо петнадесет народни носии - благодарение на Кремена Томова и Здравка Бонева  ; читалището в Алваново , което даде около 6 - 7  автентични дрехи , както и благодарности на гайдаря от  Ансамбъл "Мизия"  , а също така и представител на читалището в Макариополско , който ще бие тъпана на селския мегдан .Младоженците Юлияна и Милен Диневи  ще са основните участници в понеделнишкия ритуал .Благодарим и на екипа на "Нова ТВ" , която ще отрази събитието на 7 януари в преда... Прочетете още »

Преглеждания: 165 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.01.2013

Нова телевизия се очаква да излъчи директно от Алваново обичая "Къпане на зетьове" . Директните включвания ще са  на два пъти според първоначални сведения .Те ще са в предаването "На кафе с Гала" , което започва след сутрешния блок в 9,30 часа .

Преглеждания: 121 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.01.2013

Тази година алвановци ще имат възможност да се насладят на възстановяване на обичая "Къпане на зетьове" , който се изпълнява на Ивановден .Мястото на къпането ще бъде селската чешма в центъра на селото.  Традицията бе забравена от доста години , но тази година един млад зет реши да я възстанови . Очаква се изпълняващите ритуала да бъдат дори и със старинни дрехи .Организацията е на кметското наместничество в Алваново .
Преглеждания: 153 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.01.2013

Повече валежи са измерени в двете автоматични станции за времето в областта на "Метеоинф". В Алваново падналото количество валеж за декември достигна 116,1 литра на квадаратен метър , а в Търговище до 160,3 литра .Ще отбележим , че средното количество валеж за декември в района е около 52-52 литра . Доволни са и селските стопани от дебелия сняг , покрил есенните посеви и предпазващ ги от измръзване . Височината на снежната покривка в областта достигна до 60- 70 сантиметра . В момента повече сняг има в района на областния център и североизточно от него , а по- малко е по -високите места .
Преглеждания: 82 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 01.01.2013

Да ни е чесита Новата 2013 година на всички наши читатели ! Да сме здрави , щастливи , да носим повече доброта в сърцето си ! Нека забравим дразгите и миналите неща и заживеем в един по- добър свят ! През миналата 2012 година , сайтът бе посетен от  13764 посетител от стартирането му като новинарски сайт за региона .И през 2013 очакваме да ни помагате в работата с интересни идеи , а защо не и с новини  . Още веднъж с повече усмивки  да започнем Новата Година ! 
Преглеждания: 83 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 01.01.2013

Опасност от падащи висулки и снежни маси има около административната сграда, където са читалището , кметството и магазина . Бъдете особенно внимателни при минаване покрай тях . Въпреки ниските температури , покрива на сградата е от ламарина и без снегозадържащи устройства при препокриване и при слънчево време снега бързо те топи и пада от голяма височина .Опасност има и за пенсионерите влизащи в техния клуб .За да се избегнат нещастни случаи е необходимо да сме по -внимателни при преминаване през тези места .
Преглеждания: 94 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.12.2012

Търговищка област тази сутрин е най-студеното място в страната . Данните от станциите на различни институции и автоматични станции показват температури в областта между -13 и - 19 градуса .Най-студеното място от районите с наблюдения е Попово - 19 градуса, Алваново - 16 ,Буховци -15 градуса . В района на хижа "Младост" и Фисека температурите са по- високи от долинните части . Там стойностите на височина 450 - 650 метра  са около -7 -9 градуса . Видна е и разликата в снежната покривка .Докато на високите места е около и под 20 сантиметра , то в равнините достига и до 30 .
Преглеждания: 110 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.12.2012

Два нови крайградски пътнически влака пуска БДЖ от 3 януари 2013 в работни дни . Те ще се движат по направлението Шумен - Попово-Шумен .От Шумен сутрин ще тръгва в 7,15 :Търговище 7,58: Попово -8,38 .В обратна посока той ще потегля от Попово в 8,55 : Търговище 9,35 и в Шумен пристига ва 10,20 часа .Влакът ще спира на спирка Ловец с възможност да обслужва Алваново в 7,48 за Търговище и Попово и в 9,46 за Шумен .Променя се часа и на ранният влак от Горна Оряховица за Шумен , като от Търговище той вече ще тръгва в 6,03 часа .
Преглеждания: 92 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.12.2012

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 53 54 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Май 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2015Сайтът се управлява от системата