Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Четвъртък, 02.04.2015, 01:29
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 0
Гости: 0
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
При отрицателни температури в приземния слой в Алваново , днес са възможни поледици . Очаква се да превали и дъжд , който допълнително ще усложни движението по улиците на селото . Опасност има още и от падане на снежни маси от Читалището - пред пенсионерския клуб , така че бъдете внимателни като минавате през този тротоар . Утре отново ни очакват и снеговалежи .
Преглеждания: 83 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.01.2013

Интернет читалището "Истина-2011"- Буховци - Алваново ,  е готово с филма за Златната сватба на едно търговищко семейство  , празнувана в Пенсионерския клуб "Капитан Петко войвода" В Търговище . Преди дни бяха готови и филмите  за 100 годишнината на читалището в Макариополско и 85 години Читалище - Баячево . В скоро време ще са готови и още две продукции - за конкурса "Баш Войвода -2012 " и " Къпане на зетьове в Алваново " .Интернет читалището , което разнообразява културния живот е сайт на читалището в Буховци .
Преглеждания: 75 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.01.2013

Тази сутрин Алваново отново държи първенството по най-ниска температура в страната . Минималната измерена в селото достигна - 19,1 градуса . В датчика за земя тя спадна и до -23 градуса .По -това време във високите части на планините е било до - 12  на Черни връх и - 14 на Мусала . В Добрич рано сутринта също е доста студено - 17 , Шумен - 15 , Попово - 14 , Търговище - 13 градуса . Поради ясното и тихо време и голямата снежна покривка  в котловините температурите спадат доста повече от високите райони .
Преглеждания: 71 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.01.2013

Вестниците "Знаме " , " Търговищки новини " , "Топ новини " и " Труд " също отразиха ритуала "Къпане на зетьове " от Алваново . Някои от печатните издания в района  дори използваха снимка от новинарсия ни сайт . Регионални новинарски сайтове в Търговище  освен новини , пуснаха и видеоматериал . Във Фейсбук продължава качването на много снимки , направени от присъстващите  на центъра и в къщата на младото семейство . Започна и събирането на материали за направа на филм . Много алвановци искат да се възстанови и друг обичай , с който селото се представи на Копривщица преди много години . Дали ще успеят - ще покаже времето . 
Преглеждания: 86 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.01.2013

Не е за вярване , но главния път София - Варна в участъка от Търговище за Алваново в района на село Пробуда е вече с дупки . Според запознати , те са станали от веригите на тирове преминавали през района , когато е имало голям сняг преди Коледа . Неприятно е да видиш това , а виновните няма да поправят повредите по асфалта . Би трябвало всяко нещо да има гарнционен срок на експлоатация , но това дали важи и за пътищата - нямаме информация .
Преглеждания: 90 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.01.2013

Пресъздадоха обичая "Къпане на зетьове" в Алваново .Първо в дома бе окъпана булката , а след това на селската чешма  и зетя . Ритуала бе предаван и директно на две включвания по Нова телевизия . Ще има репортажи и в новините на БТВ от 17 и 19 часа в емисиите "Новини" . Имаше представители и на други търговишки медии . Такова голямо събитие Алваново не помни - коментираха хората , които останаха много доволни . Имаше гости и от съседните села Макариополско и Буховци , а местните читалища в двете села  и това в Алваново спомогнаха много за реализиране на всичко това ! Благодарности още веднъж на всички!
Преглеждания: 131 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.01.2013

Метеорологичната обстановка в района на Алваново тази сутрин е спокойна .Превалява слаб сняг , който образува нова  снежна покривка от 6 - 8 сантиметра . Температурите в селото са около - 2 - 3 градуса .Все още  е тихо , но през деня ще се появи умерен северен вятър , който е възможно да причини слаби навявания . Улиците в селото са заснежени , на места и заледени . Честит празник на всички носещи името Иван , Иванка , Ивайло , Ивелина и други .
Преглеждания: 98 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.01.2013

Алвановци са в пълна готовност да пресъздадат местния обичай "Къпане на зетьове " на Ивановден . В неделния ден , отново ще има събиране на организаторите на събитието . Както вече знаете организатори са кметското наместничество в селото в лицето на Христина Атанасова , Интернет читалището " Истина-2011"   и  сайтовете на селото "Алваново " и "А- новини" със собственик Добрин Добрев , който ще направи и филм на събитието .Читалището в Буховци  също помогна с близо петнадесет народни носии - благодарение на Кремена Томова и Здравка Бонева  ; читалището в Алваново , което даде около 6 - 7  автентични дрехи , както и благодарности на гайдаря от  Ансамбъл "Мизия"  , а също така и представител на читалището в Макариополско , който ще бие тъпана на селския мегдан .Младоженците Юлияна и Милен Диневи  ще са основните участници в понеделнишкия ритуал .Благодарим и на екипа на "Нова ТВ" , която ще отрази събитието на 7 януари в преда... Прочетете още »

Преглеждания: 159 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.01.2013

Нова телевизия се очаква да излъчи директно от Алваново обичая "Къпане на зетьове" . Директните включвания ще са  на два пъти според първоначални сведения .Те ще са в предаването "На кафе с Гала" , което започва след сутрешния блок в 9,30 часа .

Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.01.2013

Тази година алвановци ще имат възможност да се насладят на възстановяване на обичая "Къпане на зетьове" , който се изпълнява на Ивановден .Мястото на къпането ще бъде селската чешма в центъра на селото.  Традицията бе забравена от доста години , но тази година един млад зет реши да я възстанови . Очаква се изпълняващите ритуала да бъдат дори и със старинни дрехи .Организацията е на кметското наместничество в Алваново .
Преглеждания: 146 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.01.2013

Повече валежи са измерени в двете автоматични станции за времето в областта на "Метеоинф". В Алваново падналото количество валеж за декември достигна 116,1 литра на квадаратен метър , а в Търговище до 160,3 литра .Ще отбележим , че средното количество валеж за декември в района е около 52-52 литра . Доволни са и селските стопани от дебелия сняг , покрил есенните посеви и предпазващ ги от измръзване . Височината на снежната покривка в областта достигна до 60- 70 сантиметра . В момента повече сняг има в района на областния център и североизточно от него , а по- малко е по -високите места .
Преглеждания: 80 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 01.01.2013

Да ни е чесита Новата 2013 година на всички наши читатели ! Да сме здрави , щастливи , да носим повече доброта в сърцето си ! Нека забравим дразгите и миналите неща и заживеем в един по- добър свят ! През миналата 2012 година , сайтът бе посетен от  13764 посетител от стартирането му като новинарски сайт за региона .И през 2013 очакваме да ни помагате в работата с интересни идеи , а защо не и с новини  . Още веднъж с повече усмивки  да започнем Новата Година ! 
Преглеждания: 79 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 01.01.2013

Опасност от падащи висулки и снежни маси има около административната сграда, където са читалището , кметството и магазина . Бъдете особенно внимателни при минаване покрай тях . Въпреки ниските температури , покрива на сградата е от ламарина и без снегозадържащи устройства при препокриване и при слънчево време снега бързо те топи и пада от голяма височина .Опасност има и за пенсионерите влизащи в техния клуб .За да се избегнат нещастни случаи е необходимо да сме по -внимателни при преминаване през тези места .
Преглеждания: 92 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.12.2012

Търговищка област тази сутрин е най-студеното място в страната . Данните от станциите на различни институции и автоматични станции показват температури в областта между -13 и - 19 градуса .Най-студеното място от районите с наблюдения е Попово - 19 градуса, Алваново - 16 ,Буховци -15 градуса . В района на хижа "Младост" и Фисека температурите са по- високи от долинните части . Там стойностите на височина 450 - 650 метра  са около -7 -9 градуса . Видна е и разликата в снежната покривка .Докато на високите места е около и под 20 сантиметра , то в равнините достига и до 30 .
Преглеждания: 107 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.12.2012

Два нови крайградски пътнически влака пуска БДЖ от 3 януари 2013 в работни дни . Те ще се движат по направлението Шумен - Попово-Шумен .От Шумен сутрин ще тръгва в 7,15 :Търговище 7,58: Попово -8,38 .В обратна посока той ще потегля от Попово в 8,55 : Търговище 9,35 и в Шумен пристига ва 10,20 часа .Влакът ще спира на спирка Ловец с възможност да обслужва Алваново в 7,48 за Търговище и Попово и в 9,46 за Шумен .Променя се часа и на ранният влак от Горна Оряховица за Шумен , като от Търговище той вече ще тръгва в 6,03 часа .
Преглеждания: 89 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.12.2012

Мощна температурна инверсия затисна Алваново през последните няколко дни . Измерените  температури в селото през нощта бяха  около - 8 - 6 градуса , докато на височина 480 метра на Фисека тя достигаше до + 12 + 14 градуса  по същото време . Влияние за това оказа и снежната покривка .Имало е и други подобни разлики между Търговище и Алваново . При фьонова обстановка в областният център ,сутрешната температура  е достигала до +10 , докато в Алваново при тихо време тогава е била -5 градуса . 
Преглеждания: 105 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.12.2012

На Бъдни вечер две групи Коледари коледуваха по улиците на Макариополско . Инициативата е на местното читалище .
"Стани нине, господине!
Тебе пеем, домакине!
Добри сме ти гости дошли,
добри гости, Коледари!"
След песните, водачът на групата, който държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай, изричаше и коледарската благословия, наричана още молитва, благословка или слава:
"От Бога много здраве,
от нас малко веселбица!" 
Коледуването завърши в секретарката на местното читалище , която направи трапеза на Коледарите . 

Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.12.2012

До минус 14 градуса се понижиха нощните температури през последните дни в Алваново . Данните са от Автоматичната станция в селото . Снежната покривка продължава да се сляга и вече е 40-42 сантиметра . На много места има и навявания . Все още е непроходим пътя Алваново - Буховци -през летището , поради навявания от преспи .Движението в селото се осъществява при заснежени пътища . Препоръчително е автомобилите за високите части да се оставят на центъра на селото .
Преглеждания: 101 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 26.12.2012

Замисленото откриване на ремонтирания храм "Света Троица " в Алваново се отлага за Великден . Това решиха от инициативния комитет за реставрация на храма . Причината за това са лошите метеорологични условия и големия сняг в селото . Алвановската църква бе в ремонт от близо четири години , като за него се намериха средства от различни дарители от селото и района .
Преглеждания: 83 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 26.12.2012

С музика и танци до полунощ , алвановци се веселиха за настъпващите Коледни празници . Това се случи вечерта на 21 декември  в сградата на бившия ресторант на селото , която е частна собственост . Дълбокия сняг и зимната приказка в селото , допринесоха за повишаване на настроението на купона . Над 45 души взеха участие в него .Организира се и томбола за присъстващите . Това е началото ,коментираха си присъстващите , като в бъдеще ще има доста подобни прояви .Благодарим на собственика на сградата , като му пожелаваме да има много късмет през Новата година .

Преглеждания: 100 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 25.12.2012

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 53 54 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Април 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2015Сайтът се управлява от системата oVo