Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Неделя, 01.05.2016, 16:36
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
Според наша информация ,  висящите улуци повредени  от топенето на снега през януари ще бъдат премахнати от покрива на читалището . До тогава пенсионерите трябва да заобикалят въпросното място при движение към пенсионерския клуб .Има пълен разбор от администраторите на сайта относно статиите за читалището в Алваново , поради това , че сме се занимавали с културната институция  в "Интересни статии ".При отправени заплахи , ще търсим и съдействие от компетентните органи .
Преглеждания: 99 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Тънка снежна покривка покри региона на Търговище тази нощ . Времето застудя и температурите навсякъде паднаха под нулата .Снежната покривка в района на Търговище е 3 - 6 сантиметра .В Алваново също побеля , като там снега е 4 сантиметра . Опасност съществува за всички цъфнали и напъпили овощни дървета . Проблем ще стане и с направените парници , които не са с добра изолация за топлина . Днес около бед отново ще завали сняг , като  валежа ще увеличи още малко снежната покривка . 
Преглеждания: 116 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Отново през следващите два дни ще преживеем зимна обстановка .Особенно зимно ще стане времето в по- високите места над 300 - 400 метра . Там ще падне тежък мокър сняг .В равнинната част ще вали дъжд , по късно и мокър сняг . На места се прогнозират и поледици . Вятърът ще е до умерен през следващите дни . 
Преглеждания: 112 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 26.03.2013

Две автоматични метео станции свободно виждащи се в интернет работят н област Търговище . Първата е в село Алваново , а втората в централната част на Търговище . Данните , камерите може да следите на съответните им страници . Жител на Алваново - пенсионер , спонсорира ежегодно станцията в селото с близо 500 лева годишно , като разходи за батерии , електроенергия , профилактика и интернет услуга . Наскоро бе направена и втора по - голяма мачта за измерване на скоростта и посоката на вятъра . Предстои и монтиране на приземен термометър и нова камера в тази станция .
Преглеждания: 116 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.03.2013

Масовото изкачване на Фисека се осъществи за втори път  . Изкачванията се правят предимно при посрещането на пролетта . Тази година времето бе доста неподходящо , но най запалените  туристи въпреки студа и вятъра изкачиха  част от височините преди върха .На поляна до борова гора  , защитена от ветровете се пяха песни и направиха вкусни скари . През следващия месец отново е възможно да се направи поход до един от върховете , обещаха си организаторите .
Преглеждания: 109 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.03.2013

Зимата за кратко отново се върна по нашите райони . На много места валя сняг с променлив интензитет , като над 300 метра образува и снежна покривка с дебелина до 5 - 7 сантиметра .Вятърът продължава да е със средна скорост около 5 - 8 метра в секунда , но тенденцияя към отслабване . Ако пътувате по- високите места , то пътищата на места са и частично заснежени .

Преглеждания: 114 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Утре ще се проведе второто масово изкачване на височината Фисека до Буховци . Сборният пункт е стената на язовира в 9,45 . Тръгването към върха ще е петнадесет митути по - късно . Организираното събитие е на Читалището и Кметството в Буховци  . Въпреки
 че времето с нищо не покзва да е пролетно , то утре слънцето ще се покаже на туристите , а вятъра чувствително ще отслабне . На върха ще има запален огън , за приготвяне на топла храна . Има образувана и 3 - 4 сантиметра снежна покривка .Очакваме Ви!
Преглеждания: 116 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Днес секретарката на местното читалище - Величка Иванова представи книгата с нетрадиционни размери в библиотеката . Децата , които ползват детския отдел , ще могат да започнат да творят , рисуват и пишат на нейните страници . Поради големият интерес , дори е възможно и последната страница да бъде сътворена от желаещите да се впишат в първата голяма детска книга . Надяваме се това да стане традиция , споделиха читатели от селото .
Преглеждания: 124 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Завалелият дъжд в часовете след полунощ са по студеният фронт на преминаващия през страната циклон . Рязко е започнала да спада температурата на въздуха , а вятъра е със скорост около 5 - 10 метра в секунда , като се очаква засилване и пулсации до 15 - 20 метра в секунда . Количеството валеж е от 1 до 4 литра на квадаратен метър до тази сутрин . По - високите полета днес ще превали и сняг , като е възможно временно да образува тънка снежна покривка .
Преглеждания: 97 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Идеята за Световния ден на водата , за първи път бе представена на конференцията на ООН за опазване на околната среда и развитието , която бе проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро - Бразилия .Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата . Читалищата в региона от селата Давидово , Баячево , Буховци , Г.Соколово , Макариополско и Интернет читалището , представящо Алваново са готови със своите материали за водното богатство на населените места . А времето днес също ни донесе вода от небето - точно за самия празник .
Преглеждания: 114 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.03.2013

Читалището в търговищкото село Голямо Соколово също се присъедини към групата  на читалищата , които ще разкажат и покажат за своите водни богатства в населените си места . Кораб - чешмата е може би единствената в района на областта , според жители на селото . Защо строителите са решили да я направят в такава форма - няма мнение по въпроса . Предполага се , че причината да е кораб , който плава във вода е  именно мястото , където преди е имало доста мочурливи места .Легендата за построяването на това място по разказите на старите хора е доста интересна . Преди много години , когато селището е било на безводно и сухо място , видели , че едно куче се връщало постоянно мокро . След неговото проследяване , те решили на мястото  да построят кладенец ,а около него и сегашното селища .Чешмата разполага с две големи корита за пране на килими и малки за напояване .

Преглеждания: 138 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 21.03.2013

Читалищата в Буховци , Макариополско , Баячево , Давидово и Интернет читалището "Истина -2011 "  , ще отбележат Световния ден на водата  с обща инициатива . Мотото на празника е "Да покажем и разкажем за водното богатство на моето родно място " . Читалищата в четирите населени места и в Алваново - представяно от Интернет читалището , ще направят снимки  , подберат материали  и разкажат за водите и чешмите в населените си места  .  В близко време  като продължение , ще бъде направена електронна книга или страница в сайт , разказваща за скъпоценната течност на планетата ни .Приканваме и други читалища да вземат участие в нашите идеи .

Преглеждания: 150 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

В  Народно читалище „Развитие – 1906” село  Буховци , ще се проведе "Месец на Европа-2013 "
Интерес ще представлява изработката на  символът на Европейския съюз  от стереопор и цветен спрей с височина около 1.5 м.
  Имаме идея да изработим  знамена на всички държави-членки на ЕС от различни по цвят платове с височина  около метър и двадесет , които ще бъдат поставени на дървени пилони в специален кът на читалището  , като деца ще представят кратка история за всяка държава, чието знаме държат в ръцете си.
Най – малките ще създадат от приложни екологични материали като  цветна хартия, зърнени изделия и дървени пръчици , рисунки и знаменца , а  по - големите , ще сътворят стих, песен или есе посветени на ЕС, които ще представят пред публика. Градинарите , ще направят цветен килим от сини и жълти цветя , изобразяващи символа на Евросъюза .... Прочетете още »
Преглеждания: 236 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Детска  книга  ще  сътворят жители на Макариополско и деца от селото в библиотеката на местното читалище от следващата седмица .Тя ще бъде с по- големи размери от нормална книга.  На страниците и всеки ще впише свой стих , разказ или нарисува рисунка с детска тематика .Идеята е тя да бъде готова за  Деня на детската книга , който е на 2 април . Дни преди този ден , читалището в Макариополско ще подари девет книжки на първокласниците , които тези дни привършват с буквите от азбуката  .
Преглеждания: 128 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Жители на селото с радост и изненада видяха кацналия щъркел в гнездото до Кметството в селото . От предоставената ни снимка от нашия сътрудник се вижда , че и тук е само един от двойката щъркели . Според запознати , първи идва мъжкия , който да пооправи гнездото и след дни пристига и другият .

Преглеждания: 99 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

Едното гнездо на щъркелите в селото , вече има гост . Долетя отново като миналата година на 17 -18 март . Другото гнездо на ул "К.Гяуров " е все още празно , но и там очакваме двойката бели щъркели . Миналата година от това гнздо оцеляха две малки , докато  това в центъра не оцеля нито едно малко  от пет .
Преглеждания: 119 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.03.2013

На 19.03.2013г. в село Баячево ще се проведе информационна среща на Областен информационен център и ОССЗ. На срещата ще има представители на селата Кралево, Руец, Надарево и Баячево срещата е по плана на ОИЦ . Ще присъства  екип на областен информационен център в Търговище  и Денка Стоянова от Областна служба съвети в земеделието информационната среща е насочена към млади хора, бизнес и земеделски производители . 
Преглеждания: 562 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 18.03.2013

Интернет читалището " Истина -2011 " , администрирано от членове на читалището в Буховци , са готови с филма за къпане на зетьове на Ивановден в село Алваново . Както вече знаете организатори бяха : Кметското наместничество в селото в лицето на Христина Атанасова , Интернет читалището " Истина-2011"   и  сайтовете на селото "Алваново " и "А- новини" със собственик Добрин Добрев ,който се погрижи и за медийното отразяване на събитието .Читалището в Буховци  също помогна с близо петнадесет народни носии - благодарение на Кремена Томова и  кмета на Буховци -Здравка Бонева  .  Благодарности на гайдаря от  Ансамбъл "Мизия"  , а също така и представител на читалището в Макариополско , който биеше  тъпана на селския мегдан , с помощта на секретарката Величка Иванова  , която предостави и много снимки от деня .Благодарим и на Алвановското читалище за предоставените 6 - 7 народни носии и за това , че няколко членове бяха зрит... Прочетете още »
Преглеждания: 163 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 18.03.2013

До минус 6,6 спаднаха сутрешните минимални температури в районите на Алваново и Попово по данни на автоматичните ни станции . Това са най- ниските стойности в равнинната част на областта .В Търговище минималната температура е -4,6 градуса в централната му част . По- топло е сутринта в Омуртаг и Антоново , където духа слаб вятър от южната четвърт и там температурите са -1 - 3 градуса . На хижа Младост е ветровито , с температура - 2 градуса .Има повсеместни слани  в равнините , като са възможни поражения по ранно цъфтящи дървета .
Преглеждания: 103 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 18.03.2013

Стих - мото на празника , съчиниха в читалището на  Буховци .Той е посветен на Международния ден на детската книга , който ще се проведе на 2 април в зала на читалището в селото . Децата  с нетърпение  очакват деня , в който за много от тях мечтата им да си направят детска книжка  ще се сбъдне . Детските произведения ще останат няколко дни изложени за посетителите на библиотеката . Ще има и детска викторина и други занимания за деца .
Преглеждания: 123 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 17.03.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 58 59 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Май 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2016Сайтът се управлява от системата