Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Събота, 28.11.2015, 14:13
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 0
Гости: 0
Потребители: 0
Главна » Архив на записите

Регистрираните валежи в АМС Търговище , северозападно от центъра през изминалите два дни достигнаха 22 литра на квадратен метър . Данните от втората любителска АМС в Алваново , регистрира едва 10 литра . Очатват се нови валежи утре вечерта  , вторник и сряда , поради преминаване на средиземноморски циклон над региона . На места в нивите има образували се площи с вода  от дъжда.

Преглеждания: 104 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.02.2013

Готов е вече рекламния клип на филма "Читалището-културното слънце на Буховци" . Сценаристите решиха да включат в него още интересни идеи и затова премиерата му ще се забави с месец - два . Очакват се и още идеи , ще има и събиране на работилите в него . Извиняваме се и за техническата грешка на годината 1902 , като истинската е 1906 .
Преглеждания: 97 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.02.2013

Читалището в село Давидово е готово с мартениците за Баба Марта .Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата, на приятелството и обичта е казал народа .Вески посетил библиотеката в този ден , ще бъде закичен за здраве , щастие , мир и любов . А в Деня на самодееца , женската група "Славей"  ще запее песни  в залата на читалището - сподели за нас Марияна Колева .
Преглеждания: 102 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.02.2013

В нова визия от днес е едноименният сайт на село "Алваново" . Причината е рожденният му ден утре на 23 февруари . Преди 4 години като подарък за село Алваново , група родолюбиви алвановци стартираха три сайта за своето село . Освен този за селото , имаше  за читалището и пенсионерския клуб .Тези два сайта вече са спрени и обединени с този за селото . Екипа помагащ за материалите в него и администраторите са доволни от посещенията на страниците , като от преместването му на новия сървър надхвърлят двадесет хиляди . Странициту му се посещават и от страни като Дания , Великобритания , САЩ и други .Алвановският сайт е първият сайт за село  в област Търговище .

Преглеждания: 199 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.02.2013

Местната фолклорна група за народни песни  "Бухларка " , ще запеят в Деня на самодееца на първи март в малката зала  на местното читалище .Баба Атанаска отново ще разкаже и изнесе хумористични сценки на присъстващите . Любителското творчество присъства много в живота на селската културна институция . Многото грамоти , и награди са именно тяхна заслуга . Няма по-искрено съпреживяване на изкуството от личното участие в сътворяването му, от представянето му пред обществото . Присъстващите ще бъдат и закичени с мартеници за Баба Марта .Хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда именно на 1 март . Буховското читалище направи и подарък - изработени мартеници от негови членове за украсата на дърво  в центъра на Алваново .
Преглеждания: 113 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 20.02.2013

Алвановци днес изпратиха призив към пролетта , като украсиха дърво с мартеници . Такова дърво се прави за първи път в селото . Идеята е на Интернет читалището "Истина-2011" , членове на читалището в Буховци и се реализира от жители на Алваново . Мартениците са изработени и събирани от Стефанка Добрева , Ваня Михаилова , Дияна Кирова и други . Дървото ще бъде украсено до края на март , като тези които видят щъркели ще имат възможност да го окичат с още мартеници .
Преглеждания: 137 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 20.02.2013

Самодейците от село Баячево , ще празнуват своя празник с детска дискотека . Организатор на проявата е Албена Недева - секретар в местното читалище в селото . Ще има и почерпка предоставена от спонсор . Самодейците от Баячево се хвалят с Грамоти от участия в Попово и Търговище . От сценката  "Дядо ряпа вади" в Острец през 2011 , където получиха поощрителна награда .Детска танцова група "Палавници"- три възрастови групи и Детска фолклорна група "Славейчета" са част от самодейците към читалището .За мама, татко , баба, дядо и приятели  ще има мартеници за Баба Марта , като ще ги раздадем на ромската махала и на роднините , споделя Недева .

Преглеждания: 116 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.02.2013


Деца и родители  се включиха в литературно четене, посветено на гибелта на Апостолът на свободата - Васил Левски в читалището в село Буховци . Секретарят на читалището прочете кратка история на живота на Дякона, а едно от децата – Иван Иванов рецитира стихотворението на Христо Ботев - "Обесването на Васил Левски". Други деца също взеха участие ,като прочетоха   откъси от произведения и стихотворения, посветени на Васил Левски и разказаха наученото за Дякона в училище . Присъствалите около тридесет души , останаха доволни от чутото за апостола .
Преглеждания: 99 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.02.2013

Падналите валежи през януари от дъжд и сняг в Алваново са под средната норма за миналия месец . Измереното количество в станцията на АМС-Алваново е 37,4 литра на квадратен метър . В областният център количеството е по- малко 31,8 литра в АМС -северозападно от центъра на града . В Алваново се наблюдаваха и зимни гръмотевици на  23 януари . Най-ниската измерена температура -19,1 градуса е била на 10 януари , а най-високата +17,2 -на 21 миналия месец .

Преглеждания: 86 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 17.02.2013

Църквата в Алваново направи голямо впечатление на групата на ГЕРБ при посещението си в селото . Някои дори се качиха на балкона и изпробваха акустиката на храма . Интерес предизвика и настилката от кафяв гранит , дървения таван и полюлеите . Метоха също стана обект на много снимки на посетилите го младежи . Преди откриването на ремонтирания храм , младежите от организацията обещаха да помогнат в боядисването на бордюрите около църковния двор .
Преглеждания: 130 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.02.2013

В Алваново се проведе среща на младежката организация на ГЕРБ , която бе придружавана и от г-жа  Венка Стоянова .Присъстващите близо тридесет души , задаваха въпроси от различно естество . Засегнат бе въпроса за предоставеното помещение за тенис масата , заключения младежки клуб в сградата на читалището , асфалтирането на две улици водещи към промишлената зона  и други .
В края на срещата , групата от ГЕРБ , посетиха Метоха  и ремонтирания храм в центъра на Алваново . Обещана бе още една среща с младежите на селото в близките дни . 
Преглеждания: 129 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.02.2013

С концерт в малката зала на читалището ще отбележат Деня на самодееца на  първи март в Макариополско .Тази година изпълнители- самодейци ще са децата от ЦДГ в селото . Деня на самодееца е един приятен български празник  за тези от хората  ,които не жалят време и сили за да работят за запазването на българската традиция  , обичаи и култура. За да си самодеец в днешно време е необходимо голямо сърце  , което прави човека да е топъл и щастлив от продукта, който е сътворил , реализирал и показал на хората . Всички самодейци ще получат картички , кошнички с лакомства и мартеници от  читалището,  изработени от Соня Станева,Ирина Темелкова,Мария Тодорова,Пенка Гечева,Пенка Христова Цанка Стефанова и Величка Иванова .
Преглеждания: 106 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.02.2013

Читалището и кметството в Буховци отново организират масово изкачване на Фисека до местния язовир , съобщиха "Кремена Томова и Здравка Бонева . Миналата година събитието бе организирано и с помощта на Фейсбук , като присъстваха около 80 души от Търговищко , Шуменско и Варненско .Изкачването ще е на 3-ти и 23 март от 10 часа , а сборния пункт е до стената на язовира в 9,45 .На върха всеки ще има възможност да развее българското знаме и направи снимка за спомен . Ще има и огньове за приготвяне на топла храна и скара от туристите .Тази година отново има реклама във социалната мрежа "Фейсбук" от Интернет читалището "Истина-2011" .Има идея читалището в Буховци да заснеме кратък филм от  мероприятието .
Преглеждания: 131 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.02.2013

Алвановското читалище прогонва своите младежи , като досега не им позволяваше да ползват тенис масата по предназначение . Преди дни тя беше изложбена маса , а  от   смяната  на бившия председател  до сега не се даваше да се играе на нея . Окончателното и изнасяне от културната институция едва ли ще е от плюс за местното читалище .Тенис маси има в читалищата в Надарево , Макариополско , Буховци и  на други места , но в алвановското да играеш почти бе невъзможно . Преди години дори направихме великденски тенис - турнир за четири възрастови групи  , споделиха младежите идващи си в селото през почивните дни .Идеята ни бе да организираме и състезания със съседни села , но всичко пропадна . Събирането  през почивните дни в  клуб , който бе в приземен етаж на читалището също бе заключен с катинар от местния секретар . Те лично ремонтираха стаята със собствени средства. Сега това ... Прочетете още »
Преглеждания: 133 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.02.2013

 В читалище "Светлина-1927" в търговищкото село Давидово бе направен  конкурс за най-хубаво вино- собствено производство. Участваха 9 винопроизводители  с различни  по вкус и цвят вина . Журито  на  раздаде  грамоти за 1,2 и 3 -то място и награди .Първото място спечели Дончо Тодоров . 
Гостите изтеглиха късметчета със  забавни мисли за пенливата  течност, рецитираха се стихове за любовта и виното, имаше танци , почерпка  и кулинарна  изложба .
Преглеждания: 123 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.02.2013

Като спомен от тазгодишното състезание за най- добро вино  в двете села , бе и направата на нещо ново в България . От цветовете на вината , сътвориха  винени черги , като спомен от цветовата гама на различните вина , донесени за дегустация . Около 10 - 15 вина се сътезаваха в двете села . В Баячево , винари  и публика рисуваха  шарките  на белия плат с вино вместо с бои , като след като изсъхне, ще бъде поставен във рамка като спомен от празника . Буховската черга бе украсена с имената на първите трима победители и в сърца . Изненадата за организаторите и в двете села Албена Недева и Кремена Томова  бе , че истинското  вино не оцветява много добре за разлика от тези направени с изкуствени оцветители . Въпреки трудностите идеите за догодина ще са още по - интерсни  , споделиха те . 
Преглеждания: 122 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.02.2013

Читалището и пенсионерския клуб в Макариополско празнуваха два празника в едно .От хилядолетия се прави и пие вино по нашите земи и е традиция да се отбелязва денят на лозарите , винарите и влюбените - споделиха празнуващите .Традицията и тази година бе спазена , като първо се зарязаха лозови пръчки . Направен бе и венец от тях , който често сменяше притежателя си по - време на игрите и веселата част на празника .Беше вдигната и наздравица за здраве и повече гроздова реколта .
Преглеждания: 89 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.02.2013

Двуметрово сърце украси площада пред читалището в Баячево . На него отначало плахо , а по - късно вече и с огромно желание се снимаха жители на селото . Сърцето бе и част от "Празника на виното и любовта" , който вече ще стане традиция и ще се празнува винаги заедно в местното читалище и пенсионерски клуб на 14 февруари . Зарязването на лози бе в местен двор , като стопанина на лозето разказа на младите лозари ,  как да отгледат повече реколта от гроздето . Дегустацията на виното и наградите бяха в часовете до обяд . Журито връчи и приз - "Винар на годината  - реколта 2012 - Баячево " Вечерта празника продължи и с дискотека за младото поколение .

Преглеждания: 133 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.02.2013

Младежката организация на ГЕРБ , придружавани от г-жа Венка Стоянова , ще се срещнат с алвановци в събота - 16 февруари . Срещата ще се проведе в центъра на селото от 11,00 часа . Поканва се населението на Алваново да вземе участие в нея .
Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.02.2013

От тази седмица започнаха снимките на филм за читалището в село Буховци . Филмът ще са казва " Читалището - културното слънце на Буховци " .Това е първия филм за дейността през годините на селско читалище в общината , а може би и в област Търговище . Филмът ще е любителски  с времетраене около 20 минути  , а може да достигне и до половин час , разказаха   авторите му , които са и членове на читалището в селото . Очаква се продукцията да е готова до месец - два .

Преглеждания: 146 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.02.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 55 56 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Ноември 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2015Сайтът се управлява от системата