Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Понеделник, 24.04.2017, 02:26
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
Горещата вълна дойде и в нашия регион . Въздушните маси ще са от африканския континент .Около 19 - 20 юни  се очаква краткотрайно захлаждане на времето . Дневните температури в Алваново и региона ще надминават + 30 градуса , като в някои дни ще достигат и до +34 градуса .В началото на юли очакваме и горещниците , сочат предварителни прогнози . Не се очаква  валеж до края на месеца .
Преглеждания: 154 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 17.06.2013

Отново се наблюдават  змии в Алваново .Те се срещат в полозите , където снасят яйца кокошки и пуйки . Вчера голям смок бе хванат и над селската чешма в центъра на селото . Смоковете са безобизни , споделиха някои алвановци . Неприятна е обаче срещата им с хората . Змии има и в други населени места , така че това явление не е обичайно само за Алваново .Поради необитаваните къщи , наличието на гризачи и яйца на животни , те намират благоприятна среда за размножаване близко до хората .
Преглеждания: 139 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

 Група от алвановското читалище ще посети Румъния през лятото . Очаква се певческата група , подсилена с няколко танцьора от детска група от Търговище да представят читалището на фестивал или събор . Това споделиха с нас участващи в бъдещата проява . Наскоро премина и представянето на срещата на читалищните секретари , като бе съобщено , че на концерта за 24 май са присъствали около 80 души , а на 120 години читалище около 200 . Надяваме се да има и повече зрители на празника за Свети дух , който ще се проведе на 22 юли в центъра на Алваново .   
Преглеждания: 146 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

Започна организацията по четвъртото издание на Тракийският  фолклорен събор "Фисекът пее" -2013 .Събора е със статут за Североизточна България , а на миналото издание бе и с международно участие . Тази година  той ще се проведе на 7 септември 2013   от 10 часа , в центъра на село Буховци , община Търговище .Организатори са Читалище "Развитие -1906" и Тракийско дружество -Буховци . Посветен е на 100 години от Илинденско- Преображенското въстание .Секретарката на читалището Кремена Томова съобщи , че няма промяна по регламента на участието . Изпълняват се тракийски песни , танц или обичай .До 20 август са приемат заявки за участия  на групи и индивидуални изпълнители .
Преглеждания: 138 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

Пристигнаха хористите от "Родна песен " в Търговище .  "А новини " бе на посрещането на групата . Сайта  бе и  единствения , който отрази събитието на групата в Италия , в българското медийно пространство , благодарение на негов сътрудник . Радостни и весели , но леко преуморени от дългия път , търговищенци бяха щастливи от успешното си завръщане в страната . 
Преглеждания: 134 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.06.2013

По данни на автоматични и ръчно измерващи станции за валежа , падналите валежи в района са значителни . В Алваново падналият валеж за изминалите два дни достигна 36 литра , Дългач - 42 , Търговище -37 литра ,югоизточно от града до 52 литра . Около Попово са измерени 25 - 30 литра , а най- малко под 20 има в районите източно от Омуртаг . Днес също ще вали , но ще духа и вятър .
Преглеждания: 120 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.06.2013

По стара традиция на Спасовден , жителите на село Буховци днес ще празнуват своя празник на населеното място .Преди време на пет места в селото имаше поставени каси за дарения по- повод празника , за направа на курбан на Буховци .На обед той ще бъде раздаден за здраве , и успехи в центъра на селото . Ще има и народни хора на площада . Инициативата е на местното кметство и читалище .
Преглеждания: 138 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.06.2013

Мощни гръмотевици и порой събудиха след полунощ града . Близо половин час валя като из ведро . Измерените количества достигнаха 22 литра на кв. метър за по- малко от час . Улиците станаха като реки . За днес в областта е обявен оранжев код за неблагоприятни метеорологични явления . Очакват се отново локални интензивни валежи и гръмотевични бури .

Преглеждания: 135 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 12.06.2013

Търговищенци от хор "Родна песен " станаха свидетели на предложение за  брак от момче , живущо в Украйна . След  изпълненията , единствено на златните медалисти , девойката , която е също украинка ,  прие молбата  да се сгодят .Да предложиш да се ожениш на такова свято място е доста интересно и вълнуващо , споделиха хористи .Това бе и последната среща на италианци с нашия хор на сцена . Утре ги очаква осем часов път до Венеция .
Преглеждания: 149 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

Търговищкия хор днес е в италинската столица  . Преди обяд , групата посети Ватикана , а по- късно се разходи  из забележителности на  Рим . Няколко песни бяха изпълнени и в Римската катедрала , като удовоствието да пееш там е неописуемо , споделиха от хора . Утре търговищенци се отправят към Венеция и след нощувка там , се завръщат в България .
Преглеждания: 174 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

Мътна вода потече от старата чешма по- пътя за Съединение .Така наречената "Колчова чешма ", с над 160 годишна история явно скоро време ще стане неизползваема . Причината е , че има спукан водопровод , довеждащ водата от каптажа до самата чешма . Така от валежите , водата се смесва с повърхностни води и става негодна за пиене , като цвета и дори е и леко кафяв . Подетата инициатива за измазване на камъните по нея , би станало евентуално след направа на тази част от спуканите тръби . И ако те не се сменят , то водите и ще стават само за поене на животните . А работата и средствата по това едва ли ще са малко .Жалко , че тази стара чешма няма да утолява жаждата на преминаващите покрай нея .

Преглеждания: 203 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

Хор " Родна песен" от Търговище , спечели златен медал , златна статуетка - сърце и Диплом за отличното си представяне на Фестивала в Киети -Италия в категория "А" -за хорови изпълнения . Добрата новина за отличията дойде  вечерта в неделния ден от нашия пратеник и сътрудник на събитието .  Не може да не ни радва  такова голямо отличие и успех , като победихме групи от Русия , Украйна , Италия , Беларус  и други .  След награждаването , групите се отправиха на " Сбогом парти " . Днес денят е почивен , а утре ще има изпълнения в Рим . На 12 юни , групата ще се отправи към Венеция . След разходка из красивия град , на следващия ден ще потегли към България .
Преглеждания: 166 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.06.2013

Така журито в театъра на Киети е поздравило нашите изпълнители от хор "Родна песен " от Търговище на фестивала "Chorus Inside"  в италианския град. От България членове на журито са Татяна Чиварова и Георги Попов .Фестивалния ден премина , а тази вечер на специално организираното "Сбогом парти " ще се съобщят и победителите . Днес групата ще посети шопинг център , а следобед е организиран плаж на Адриатическо море . Впечатленията като цяло от Италия са добри . Цените в сравнение с нашата страна са умножени по две . Изненада била цената на хляб , подобен на старите селски фурни в  България , който в Италия струва 5 евро .
Преглеждания: 194 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.06.2013

На Спасовден -13 юни , в  Буховци организират курбан за селото . От началото на 2013 , на пет места в , бяха поставени кутии за дарения по повод празника . При отварянето им в началото на месеца са се събрали повече средства от очакваното , сподели за сайта Здравка Бонева - кмет на селото . Ще бъде купено агне , което ще се сготви и отчете в църковния двор от местни жители .Същият ден на обяд в центъра на селото , ще се раздава за здраве и късмет на Буховци .
Преглеждания: 124 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.06.2013

Развилите се днес мощни купесто- дъждовни , а на места и градоносни облаци , преминаха през областта . На много места имаше локални интензивни валежи от дъжд , а около Славяново и слаба градушка , която не нанесе поражения на културите . Районите с интензивни валежи се образуваха кални потоци от нивите с насаждения . Облачна дупка без да вали , остана района около Дралфа . Поради мощните гръмотевични бури , на места ел захранването бе временно изключено .
Преглеждания: 184 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 08.06.2013

Май месец се оказа валежен пролетен месец . Регистрираните валежи в станцията на "Метеоинф" в Алваново са 90,9 литра на квадратен метър . Станцията в центъра на Търговище регистрира 79,7 литра .Месечната норма за региона е около 76 литра . Неблагоприятните метеорологични явления са регистрираните градушки в района . В Попово дори и се образува ледена покривка на 20 юни , като имаше и поражения по някои овощни и зеленчукови култури .
Преглеждания: 166 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.06.2013

Днес търговищкия хор "Родна песен " ще имат концерт на откриване на фестивала в катедралата "Свети Юстин" в град Киети - Италия .Преди това ще направят  и репетиции в Marrucino театър .Вчера групата разгледа околностите на Ортона и се разходи по Адриатическите плажове . За утре във фестивалната надпревара ще пеят  в театъра на Киети в късния следобед . За неделя има и "Сбогом парти" в гранд хотел Адриатико , където ще стане и награждаването на групите и участниците .Концерта в Пантеона в Рим е на дата 11 юни .
Преглеждания: 128 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.06.2013

Освен нашия хор "Родна песен" , и софийския хор за църковни песни "Осанна" ще представи страната ни на този фестивал . Първи на 8 юни от 16,20 ще пее търговищкия, а след тях и софийския хор . "Осанна" са участвали и през 2010 и 2012 година на тази сцена .Групата от Търговище пътува за настаняване в град Ортона .На 6 юни се очаква да има изпълнения в  Manoppello – Ortona – Giulianova . Това е град на Адриатика .На следващият ден програмата е изпълнения в Катедралата в Киети .
Преглеждания: 165 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.06.2013

Седмица на детето "С Европа директно" се провежда в село Баячево . В продължение на една седмица , децата от селото се запознават с различни инициативи на своите европейски възпитаници от другите държави . Подготвени са няколко европейски къта , проведоха се и няколко мероприятия . Най- голям интерес предизвика рисунката на асфалт пред местното читалище . Седмицата се организира с помощта на читалищния секретар Албена Недева .

Преглеждания: 159 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.06.2013

Православните храмове в търговищката духовна околия  в селата Алваново , Вардун и Певец  , ще са тема Народния универиситет в Търговище .Тя ще се състои на 6 юни от 17,30 часа в Славейковото училище и входа е безплатен . Лектор ще бъде Николай Ставрев - уредник в музея .
Преглеждания: 129 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.06.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 62 63 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Април 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2017Сайтът се управлява от системата