Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Неделя, 24.07.2016, 05:55
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
С документи от архива на Регионалния музей се запознаха малките скаути от клуб "Герил войвода", водени от своя ръководител Валентин Княжевич.Уредникът на отдел Научен архив и недвижими културни ценности Николай Ставрев им изнесе лекция на тема: "Изворите на историята".
Учениците научиха интересни факти, свързани с историята на Търговище и селата в региона.Разгледаха Летописната книга на село Алваново. В нея са отбелязани различни факти, като имeна на стари месности, чешми, прякори на хора ,
махали и историята на тяхното възникване.Малките изследователи разбраха как могат да намерят много информация на едно място, как да я търсят и как да я записват.Преглеждания: 138 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 06.04.2013

Нова анкета пусна сайта "А новини" на своите страници . Тя ще бъде видима и активна почти до края на месец април . В анкетата може да гласувате само един път , за да не се спекулира с гласовете . Данните са на читатели на сайта и не са представителни , като показват мнението на част от жители на селото , поради малкото около 12 - 14 компютри в селото  и на всички останали влизащи в него .
Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.04.2013

Вече е определено мястото за гласуване на предстоящите избори в селото . Отново това ще стане в пенсионерския клуб "Единство" .Мястото бе преместено още от референдума , поради студеното  фоае на читалището и невъзможността за отоплението му .Списъците с правото да гласуват вече са изложени на публично място в местен магазин на центъра .
Преглеждания: 105 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.04.2013

Алвановският пенсионерски клуб не се представи на сцената на пенсионерския клуб "Капитан Петко войвода " в Търговище .Причината е отсъствието на един човек от групата , който не е дошъл по уважителни причини . Миналата година е имало участие от председателя на клуба , според търговищки пенсионери . Най- голям смях предизвика участието на пенсионерския клуб от Буховци , който дори просълзи зрителите от смях  . Заснет е близо двучасов филмов суров материал , който скоро ще се обработи във филм за събитието . Шоуто продължи с много танци и игри .
Преглеждания: 119 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.04.2013

Причината за оцветения валеж е вероятно от южните ветрове, докарващи прашни облаци от Сахара и Северна Африка над България.
Масово прозорци на автомобили и някой южни стъкла на сгради станаха на петна от валежа . В Търговище този дъжд падна рано сутринта , докато над Алваново преваля около обедните часове . 

Преглеждания: 143 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.04.2013

На 4 април в Клуба на пенсионера "Капитан Петко войвода " в Търговище , ще се проведе интересна среща под името "Да се посмеем и повеселим заедно " На нея са поканени всички пенсионерски клубове в града и селата на общината . Очаква се да присъстват над 100 души . Интернет читалището "Истина-2011" ще заснеме целият празник и направи филм на по късен етап . Част от алвановските пенсионери  не знаят за тази среща , тъй като нямаше покана или обява за провеждане на събитието , но имаше и осведомени по тази проява.  На въпроса ще има ли представяне ?  Отговора бе , че ще се присъства само като зрители .Миналата година по информация на пенсионери от търговищкия клуб , алвановци са участвали в разказване на смешки .
Преглеждания: 136 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.04.2013

Градината направена от читалищните членове зад сградата днес промени облика си . Окопана бе цялата площ , засадени бяха и нови цветя . Мястото преди време бе доста запустяло , осеяно с азбестови плоскости от покрива на читалището , които бяха изхвърлени на мястото на сегашната градинa .Добре би било час по скоро да се премахне висящата ламарина над клуба на пенсионера от покрива на читалището , която продължаваше и днес заплашително да шуми от вятъра .
Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.04.2013

Ако настоящият Ви адрес е в Алваново и не се видите на списъка за изборите през май , то е необходимо да подадете искане за гласуване по настоящ адрес в кметското наместничество в Алваново . Списъка е залепен на магазина на РПК в центъра на селото . Под десетина са в момента заявилите с искане да гласуват в Алваново , които ги няма в избирателния списък . Срока да сторите това е до 27 април 2013 година .
Преглеждания: 129 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.04.2013

Децата от Макариополско са готови със своята голяма детска книга , сподели секретаря на местното читалище Величка Иванова . Дори вече се обмисля и как би изглеждала и следващата книга .Днес "БТВ " излъчи и репортаж в обедните новини за Деня на детската книга от селото .
Преглеждания: 140 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 02.04.2013

Деца изработиха своите първи детски книжки в НЧ "Развитие - 1906" -село Буховци . Веселото събитие се състоя на 2 април - Международен ден на детската книга и 208 годишнина от рождението на обичният писател - Ханс Кристиян Андерсен. Празникът започна с кратка история за живота на автора .Децата прочетоха част от негова приказка и продължиха със сътворяването на свои творби, идеите за които заимстваха от любимите си произведения - "Палечка", "Котаракът в чизми", "Дядовата ръкавичка" и други.

Преглеждания: 118 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 02.04.2013

Така наречената " Колчова чешма " в западната част на Алваново е заплашена от разрушаване . Първоначаният оглед  който направихме , ни показа и още по- страшни  неща . Освен компрометираните каменни зидове от двете страни на чешмата  и едно от коритата , то идващите тръби до чучура също имат нужда от подмяна . Това едва ли ще стане само с наши собствени средства . От направените заключения на групата , ще ремонтираме каменните странични зидове и почистим основите му от храсти и дървета . Днес работихме около час , като почистихме основно коритата , храстите и млади дървета .Почистихме и високите треви и клони около нея .Интернет читалището "Истина-2011" благодари на всички присъствали .
Преглеждания: 181 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 31.03.2013

Организираната във Фейсбук среща с цел да се помогне да се възстанови старата чешма северозападно от Алваново е на път да се осъществи . Срещата е сутринта в центъра на селото , а половин час по - късно в 10 ,00 часа до нея . Ще се направи първоначален план и оглед за необходимите материали  по  нейното възстановяване . Ще се почисти  и изрежат някои храсти  , за да е по- лесна работата в бъдеще  .
Преглеждания: 148 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.03.2013

Алвановци отново потърсиха старите антени в мази и сайванти .Причината е пускането от първи март на безплатна цифрова  ефирна телевизия в страната .С новите телевизионни приемници това става само с помощта на стара антена , като от положение за аналогова , трябва да се завърти с 90 градуса .Така може да се приеме без проблеми цифров сигнал с много добро и дори отлично качество . За старите е необходимо  да се закупи декодер , като от началото на септември за някои приемници без кабелна или сателитна телевизия ще е задължителен за приемане на сигнала .
Преглеждания: 123 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.03.2013

Рано сутринта поледица бе наблюдавана на много места в областта .Поледицата е много тънък слой лед, който се образува по пътища и тротоари при понижаване на температурата на въздуха и почвата под нулата и валеж от леден дъжд .Обледеняването по предметите не бе голямо и още преди обед , леда се стопи .  
Преглеждания: 140 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.03.2013

Тази година ще чистим заедно България на 20 април . Маркираните зони в общината ни до днес са съсредоточени в три зони . Шест са в Търговище и по една в селата Алваново и Буховци . Ако желаете да маркирате още мръсни точки в общината или областта , то може да го сторите в сайта на БТВ .

Преглеждания: 131 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.03.2013


След информационната среща на 15 март , провела се в читалището на село Баячево , " Денят на потребителя" е  втората среща от поредицата "Европа на колела" - кампания на Европейски информационен център "Европа директно" град Шумен . В изнесената инфо - точка в читалището в село Баячево  , днес се проведе инфосреща  , посветена на " Годината на гражданите" с РИОКОЗ Дирекция "Здравен контрол",  отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" .Днес темата бе   "Козметиката" , стоките и влиянието им върху здравето на човека и природата" .
Преглеждания: 151 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Според наша информация ,  висящите улуци повредени  от топенето на снега през януари ще бъдат премахнати от покрива на читалището . До тогава пенсионерите трябва да заобикалят въпросното място при движение към пенсионерския клуб .Има пълен разбор от администраторите на сайта относно статиите за читалището в Алваново , поради това , че сме се занимавали с културната институция  в "Интересни статии ".При отправени заплахи , ще търсим и съдействие от компетентните органи .
Преглеждания: 111 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Тънка снежна покривка покри региона на Търговище тази нощ . Времето застудя и температурите навсякъде паднаха под нулата .Снежната покривка в района на Търговище е 3 - 6 сантиметра .В Алваново също побеля , като там снега е 4 сантиметра . Опасност съществува за всички цъфнали и напъпили овощни дървета . Проблем ще стане и с направените парници , които не са с добра изолация за топлина . Днес около бед отново ще завали сняг , като  валежа ще увеличи още малко снежната покривка . 
Преглеждания: 123 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.03.2013

Отново през следващите два дни ще преживеем зимна обстановка .Особенно зимно ще стане времето в по- високите места над 300 - 400 метра . Там ще падне тежък мокър сняг .В равнинната част ще вали дъжд , по късно и мокър сняг . На места се прогнозират и поледици . Вятърът ще е до умерен през следващите дни . 
Преглеждания: 123 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 26.03.2013

Две автоматични метео станции свободно виждащи се в интернет работят н област Търговище . Първата е в село Алваново , а втората в централната част на Търговище . Данните , камерите може да следите на съответните им страници . Жител на Алваново - пенсионер , спонсорира ежегодно станцията в селото с близо 500 лева годишно , като разходи за батерии , електроенергия , профилактика и интернет услуга . Наскоро бе направена и втора по - голяма мачта за измерване на скоростта и посоката на вятъра . Предстои и монтиране на приземен термометър и нова камера в тази станция .
Преглеждания: 127 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.03.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 59 60 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Юли 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2016Сайтът се управлява от системата