Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Четвъртък, 11.02.2016, 07:23
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 0
Гости: 0
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
Новият председател на читалището в Алваново е отново пенсионер . Досегашният председател , макар и в такава възраст , човек с висше образование и специализация по български език и литература ,успяваше много да помага със своите идеи . Очакването , че млад човек ще стъпи и поведе културната институция към привличане и смяна на работата с младите хора ,от селото , отново не се осъществи . Да се надяваме , че работата му ще върви в правилна поска , а зрялата възраст ще даде много нови идеи и мероприятия , насочени и правени за жителите на селото . 
Преглеждания: 97 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.03.2013

Осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.Правото на безопасност,  на информация, правото на избор ,  да бъдеш чут, правото да бъдат задоволени основните потребности, правото на обезщетение,  на образование,  на здравословна околна среда . Това разгледаха и коментираха членове и жители от село Баячево на среща разговор в местното читалище . Европейският съюз активно насърчава високи стандарти за безопасност на потребителите и подкрепя потребителски организации,  и повишава ролята на представителите на потребителите в процесите на вземане на решения, споделиха участавалите. 
Преглеждания: 145 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.03.2013

С хляб и сол ни посрещнаха в Алваново .Това разказа вестник "Русия днес" на своите читатели преди няколко дни .Клуб "Березка" и членове на младежката организация в Търговище ,посетиха Алваново , като кулминация на посещението е било поднасяне на цветя на Монумента на загиналите за Освобождението на България  храбри български опълченци и руски освободители  в центъра на селото ,пише изданието .По време на срещата беше разказано за историята на село Алваново , за славните му жители и герои .Посетен бе Етнографския кът в читалището , а на сбирката в една от залите му , прозвучаха и руски  песни  - пише в статия на вестника .

Преглеждания: 101 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.03.2013

По информация от наши източници , всички пенсионерски клубове в общината трябва да направят своите отчетно-изборни събрания до края на март . В Алваново засега спряганата дата е 29 март , според наша непотвърдена информация .Интерес тук ще е , кой ще е новия председател за следващия период . Предишното събрание имаше хора , гласували против сегашния .Той направи доста за клуба , но са необходими нови творчески сили в управлението му .Алвановският пенсионерски клуб има над 60 души членска маса , като има и доста   млади   пенсионери .
Преглеждания: 104 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.03.2013

В Алваново бурният с пулсации до ураганен вятър от югозапад направи доста поразии из селото . Най- силна е била скоростта му от 18 до 24 часа , като е имало пулсации до 95 км/ч , по данни на АМС .Паднало дърво направи невъзможно преминаването по една от главните улици на селото ,малко след разклона от главния път София- Варна . На този път също е имало паднал голям  около 22 часа , който временно е затруднил движението . Почти из цялото село има паднали малки клони - предимно сухи , а на места има и счупени керемиди ,паднали на земята от вятъра .
Преглеждания: 106 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.03.2013

Силен до бурен вятър от югозапад вилнее над областта . Скоростта му в много райони ,северно от планините достига с пулсации до 90 -  100 километра в час .В Търговище малко преди 20 часа бе регистрирана скорост на пулсация от 99,5 км/ч. Атмосферното налягане е сравнително ниско -986 хпа , а температурите навсякъде са над + 15 градуса . Очакваме валежи , на места и  гръмотевици в следващите часове .
Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.03.2013

Жители на Буховци днес наблюдаваха интересно явление. Прелитане на ято щъркели над читалището в посока изток - запад рано следобед .Около 90 -100 броя успяха да преброят жители на селото . Мартениците бяха завързани на зеленото борче до него , като хората си пожелаха да е плодородна и здрава годината . Ятата при справка в интернет прелитат от изток в посока към северната част на Европа ,а птиците идат от района на централна и южна Африка .В края на ятото три птици останаха над селото и постепенно започнаха да се снижават .

Преглеждания: 112 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.03.2013

Организирането мероприятие за оглед и план за действие при реставриране и почистване на терена  около  152 годишната  чешма ,ще бъде на 31 март от 10 часа . Чрез социалната мрежа "Фейсбук" , хората масово се записват за това . Читалището в Буховци също с негови членове ще окаже съдействие при реставрацията , като направи двуминутен клип за нея  , а по- късно се включи  в почистването на района . "Водата е най-ценното богатство и ние не можем без нея "е името на инициативата за възстановяване на старата алвановска чешма .
Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 12.03.2013

На 28 , 40 и 51 канал в района на областта вече работят ефирните цифрови канали . В момента се излъчват каналите на БНТ1,БНТ HD ,НОВА ТВ , ТВ7 , NEWS 7 , БЪЛГАРИЯ ОН ЕР , БНТ2 -СОФИЯ , БТВ , от района на хижа "Младост" за Търговище , Антоново и Омуртаг  и ТВРС Заветно за Попово . Приемането им става само с приемници или с декодери за цифров сигнал . Към началото на 2013 г. лицензираните от Съвета за електронни медии телевизионни програми за ефирно цифрово излъчване са : TV1, Канал 3, TV7, Алфа ТВ, Балканика, БНТ1, БНТ2, БНТ Свят, bTV, bTV Action, България ТВ, България Он Ер, ТВ Варна, Вест ТВ, The Voice, Дарик, ТВ Европа, Еврофутбол ТВ, Пинк БГ, Ринг БГ, Нова телевизия, News 7, Супер 7, Фен ТВ, Фолклор ТВ, Шанс ТВ, ТВ Черно море.
Преглеждания: 119 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.03.2013

На 7 март 2013 г. в българския телевизионен ефир стартира новият информационен канал News 7, който е част от семейството на TV7. Каналът стартира с новинарски емисии и документални филми.  Новият телевизионен информационен канал е най-големия афилиейт на CNN за Източна Европа. Ефирно с аналогов сигнал се приема в района на Търговище и Алваново на 53 канал от района на хижа "Младост" . Цифрово се приема на  40 канал .
Преглеждания: 97 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.03.2013

От началото на март в страната започна излъчване на цифров ефирен сигнал , заедно с аналоговия в момента за телевизия .Към момента СЕМ е взел решение, което определя следните телевизии да се качат с предимство на мултиплекса: БТВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, БТВ ЕКШЪН, ТВ7, БЪЛГАРИЯ ОН ЕР - МСАТ, ДАРИК РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ - ДРТ, ББТ.Цифровите телевизии ще се увеличават непрекъснато с времето . Те ще са безплатни , приемащи се с антени .Според запознати със сигнала , в Алваново ще се приема със средно качество ,според картата на покритие . В отделни по- високи части силата ще е по- голяма . 
            За безпроблемно приемане на цифров ефирен телевизионен сигнал можете се използвате телевизор с вграден цифров тунер или по-стар телевизор с приставка (MPEG-4 декодер). Българското правителство е подготвило програма за безплатно получаване на декодери, за хората, които нямат достатъчно пари да си купят такъв. На тези които са получавали пом... Прочетете още »
Преглеждания: 109 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.03.2013

Старата алвановска чешма на път за бившето водно стопанство западно край Алваново тъне в забрава .Коритата и каменният зид от двете и страни се рушат и само реставрирането им ще спре по нататъшното и разрушаване .Почти не се разчитат и двете плочи с надпис за нейното построяване . Видно е датата на пускането на чешмата през 1861 година .152 години се навършват днес от построяването ,а дебита на водата тези дни е много голям . Интерес прави и камъните с вид като тези на селската чешма в центъра на селото .
Преглеждания: 160 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.03.2013

Зимата отново се завръща по нашите ширини следващата събота и неделя . Това сочат предварителните модели на водещи метеоцентъра .До минус 15 се очакват да спаднат температурите на места в страната . Засега проблемни са валежите , но те ще са предимно от мокър ,тежък сняг .

Преглеждания: 94 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 10.03.2013

Едва ли на някои днес му е било неприятно от топлия пролетен дъжд и гръмотевиците над района.Максималната измерена температура в Търговище достигна +19,Попово + 20 , Алваново +21 градуса . В Преславската планина и на Фисека максималните температури достигнаха +17 + 19 градуса . Падналите валежи в централните части на Търговище достигнаха до 5 литра на квадратен метър .Застудяване се очаква в периода 16 - 19 март , според предварителните компютърни прогнози на няколко метео центъра . 
Преглеждания: 119 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 09.03.2013

Алваново ще може да се наблюдава вече в Google Street View . Засега са заснети улиците "Васил Караиванов" и "Искър" . Защо другите са пропуснати , нямаме информация . Официално днес  технологичният гигант Google пусна 360-градусовата виртуална разходка из улиците на България . В страната  се  показват панорамни снимки от големите български градове, селата, основни пътища и такива до някои язовири .Снимките в Алваново се правени преди година .В Търговище на места са заснети и през лятото .
Преглеждания: 175 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 07.03.2013

Децата от село Буховци ще издадат и направят свои книги .Това е идеята на местното читалище , по случай деня на детската книга  , който се отбелязва на 2 април.От 1967 г. по инициатива и решение на Международния съвет по детската книга и рождения ден на великия автор на приказки от Дания Ханс Кристиян Андерсен, целия свят отбелязва Международния ден на детската книга. Всяко момче и момиче ще влезе в ролята на писател , художник и издател , като сътвори своя книга в залата на читалището.За целта ще бъдат направени над двадесет бели книги , като при желание и възрастните могат да влязат в ролята на издатели .Предвижда се представяне на книги , игри и състезания .Ще се пеят детски песни,рецитират стихове ,  децата ще се учат и на безопасно сърфиране в интернет .

Преглеждания: 291 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 06.03.2013

Читалищата в Буховци и Макариополско изкачиха връх Фисека /501 метра / за Националния ни празник 3 март .Присъствалите около тридесет души , не се уплашиха от мъгливото време рано сутринта и потеглиха по пътеката към върха с революционни песни  . Направиха се традиционните кратки почивки на Мечата поляна и Параклиса , като някои запалиха свещички в чест на загиналите за свободата на България . На върха с развято българско знаме , песни и скара продължи честването на празника . Масовото второ изкачване ще бъде на 23 март , като каним всички желаещи да се включат в инициативата "Да посрещнем заедно пролетта " .

Преглеждания: 96 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.03.2013

Любителите на българска и чуждестранна литература в Алваново , ще могат вече ежедневно да посещават библиотеката на читалището . Работното време от 3 дни става на 5 , според новата табела  . В отворените врати на културната иституция , ще бъдете посрещнати и упътени за  всичко интересуващо Ви , от книгите до интернет пространството на компютрите в читалнята .Желаещите могат и да станат членове на читалището , според правото на всеки български гражданин . В етнографският кът , ще се запознаете с миналото на селото , ще се потопите в багрите и красотите на алвановските носии .Субсидията на читалището за 2013 година ще остане същата , което ще допринесе за развитието му , надяваме се  в положителна посока .
Преглеждания: 133 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 05.03.2013

Отчетно- изборно събрание ще прави читалището на 16 март , според наши източници в културната институция . Предполага се , че ще има и смяна в ръководството , поради ангажименти на някои от тях . На 6 март на заседание в общината ще се разпределят и субсидиите , за което ще Ви информираме допълнително . Според наша проверка в общината , за алвановското читалище е отпусната цяла бройка на 8 часов работен ден , но според работното време не е така . Дали млади хора ще поемат управлението -ще покаже събранието след няколко дни . Ето част от текста на  документа за бройката на читалището : 
Завишаване на субсидираната численост за читалищата за 2009 г. - по общини:ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ
Tърговище: 2 по 0,5 бр. за читалищата в селата Росина и Миладиновци и 1 бр. за читалището в с. Алваново.. http://mc.government.bg/reg/images/content/1276/chitalishta_2009_zavisavane.pdf 
Преглеждания: 108 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.03.2013

Дърво под формата на гущер има в  читалището в Буховци . Интересната находка намери преди години сегашния кмет на селото  Здравка Бонева . В момента дървения гущер "пази" саксиите с цветя в местното читалище , като не позволява  да се вземат издънки от тях в библиотеката . Древните учени в продължение на векове смятали, че гущерът няма език и се храни с роса. Затова го смятали за символ на мълчанието и мъдростта.

Преглеждания: 107 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.03.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 57 58 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Февруари 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2016Сайтът се управлява от системата