Архив на записите - Новини от Алваново и региона
А Новини - Алваново
Главна | Регистрация | Вход
 
Вторник, 27.06.2017, 04:47
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Главна » Архив на записите
В нивите на селото започна жътвата на есенните посеви . Тази година първи ожънаха в Поповско , където по първоначални данни средния добив е по- голям от миналогодишния . За Алваново все още нямаме данни , но и тук зърното е повече , поради честите валежи . Временно от утре е възможно времето да се влоши с краткотрайни валежи .
Преглеждания: 169 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.06.2013

 Празника на селото , който тази година се отбелязва за първи път  два дни по- рано от самия ден , събра гости и жители на селото в голямата зала на местното читалище . Гости на събитието бяха кмета на Търговище , гости от общината и читалища в района . Имаше и почерпка за всички присъстващи . Очакваният празник , не успя да надмине Ивановден по медийно отразяване директно и на запис по национална телевизия и народни  хора в центъра на селото. Като замисъл програмата бе на ниво изпълнители , но още можеше да се направи на ниво сценарий . В Буховци имаше музика , хора , танци на тамошния площад , веселбата бе голяма . Много хора на другия ден бяха останали без глас от пеенето на песни . Догодина дано и това се получи в Алваново . Интернет читалището "Истина-2011" отбеляза 440 години още през февруари със интернет музея на Алваново . 
Преглеждания: 146 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.06.2013

Екип на сайта ни ще ви предложи новини от Черноморските ни курорти около Варна и Балчик .Миналата година още през юни съобщихме за летните цени и почивки по част от Северното Черноморие . Тази година освен море , ще видим и условията в някои наши планини . Очаквайте нашите ежедневни репортажи и снимки от морски и планински места в България .
Преглеждания: 187 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.06.2013

Британските метеоролози предричат 2013 година да е исторически гореща .През 2013 г. глобалните температури ще бъдат с 0,57 градуса над средните в дългосрочен план .Тази седмица станахме свидетели на високи температури достигащи до +34,1 градуса в Алваново . Днес следобед отново достигна в селото + 33 градуса .Утре ни очаква и най- висока температура от началото на това лято в селото, до + 35 градуса . Температурата на водата в река  "Съединенска" е + 26 градуса , измерена днес по обяд .Много учени твърдят, че критичната дата за човечеството е 2020 година - след това процесът на глобалното затопляне ще стане необратим. Към този срок ние трябва рязко, в 2-3 пъти, да намалим потреблението на горива, с 20-30% да съкратим изхвърлянето на парникови газове в атмосферата и да запазим този показател, за може количеството на парникови газове да започне да пада. Засега обаче човечеството прави точно обратното. ... Прочетете още »
Преглеждания: 150 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.06.2013

Читалище "Развитие - 1906 " - Буховци , днес са на Петропавловския събор край Лясковец . Близо 4000 хиляди души са на събора ,
  над 200 състава с над 250 изпълнения  от България  и  групи от Грузия и Молдова. Най-възрастният участник е 84-годишната Мария Григорова от женска фолклорна група при читалището в село Григориево. Най-малкият участник е 2-годишната Памела Курдова от група за изворен фолклор от Хотница.  Изпълненията ще бъдат оценявани от комисия , но няма да имат конкурсен характер . Участниците ще получат грамота и плакет със знака на събора.Събора се провежда и в неделя .Снимка БНР . 
Преглеждания: 171 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.06.2013

Местното читалище организира в съботния ден празник на Алваново .Той ще се проведе в салона на сградата , тъй като на площада ще е доста топло . Ще гостуват два - три певчески състава от Алваново и близко село . Отново ще пеят и солисти от "Шарено герданче " е информацията достигнала до нас от  близки до  институцията . Ще има и почерпка за участниците , а може би и за зрителите . Преди дни , Буховци направи своя празник , като раздаде курбан на своето население .На площада се извиха кръшни хора , а населението остана доволно от празненството .

Преглеждания: 167 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.06.2013

Днес усетихме първите големи жеги за Лято 2013 . Измерената максимална температура в Алваново на сянка достигна + 34,1 градуса в центъра на селото . В Търговище , автоматичната станция на "Метеоинф" , отчете + 32,6 градуса . Днес по обяд населените места изглеждаха пусти от горещината . Малкото облаци следобед , спомогнаха да се усети известен хлад .Утре ще е малко по- хладно , но отново ще имаме температуре около +30 градуса .
Преглеждания: 133 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.06.2013

Тази година Алваново  навършва  440 години от първите сведения за възникване на селото .Интернет музея на селото "Алваново - музей " е създаден именно по  повод тази кръгла годишнина . В Османски архивни документи е записано , че в турския регистър за овцевъди през 1573 г. е записано село Алваноглу (Алван – вероятно собствено име "оглу” - син) принадлежащо към Шуменската кааза, в свидетелството е споменат някой си Йомер Шаин с 50 овце, Хюсеин Мехмед с 25 овце. Днес Алваново е едно от селата  с най- много интернет сайтове в глобалната мрежа . Първо се създаде сайта на селото "Алваново " , който стартира заедно с още два - за пенсионерския клуб - първи в страната и читалището .Тези два сайта спряха своето съществуване , като част от тях се обединиха .Преди две години стартира и онлайн - читалището "Истина -2011" и последния "Алваново - музей " , който бе един нов вид представяне на миналото на дадено село в страната .
Преглеждания: 131 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.06.2013

Едва ли има много хора в селото , които да знаят , че в селото ни има  роден и писател .Името му е Асен Каваев .Тази година се навършват 46 години от смъртта му през 1967 година в Париж .Каваев е роден през 1895 година в търговищкото село Алваново  в семейството на революционера Христо Каваев .Завършва в България право. Работи и пише в регионални търговищки издания  през годините . Последните дни от живота си прекарва във френската столица . Интернет читалището  "Истина-2011 "отбеляза миналата година годишнината .
Преглеждания: 157 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 19.06.2013

Горещата вълна дойде и в нашия регион . Въздушните маси ще са от африканския континент .Около 19 - 20 юни  се очаква краткотрайно захлаждане на времето . Дневните температури в Алваново и региона ще надминават + 30 градуса , като в някои дни ще достигат и до +34 градуса .В началото на юли очакваме и горещниците , сочат предварителни прогнози . Не се очаква  валеж до края на месеца .
Преглеждания: 158 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 17.06.2013

Отново се наблюдават  змии в Алваново .Те се срещат в полозите , където снасят яйца кокошки и пуйки . Вчера голям смок бе хванат и над селската чешма в центъра на селото . Смоковете са безобизни , споделиха някои алвановци . Неприятна е обаче срещата им с хората . Змии има и в други населени места , така че това явление не е обичайно само за Алваново .Поради необитаваните къщи , наличието на гризачи и яйца на животни , те намират благоприятна среда за размножаване близко до хората .
Преглеждания: 144 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

 Група от алвановското читалище ще посети Румъния през лятото . Очаква се певческата група , подсилена с няколко танцьора от детска група от Търговище да представят читалището на фестивал или събор . Това споделиха с нас участващи в бъдещата проява . Наскоро премина и представянето на срещата на читалищните секретари , като бе съобщено , че на концерта за 24 май са присъствали около 80 души , а на 120 години читалище около 200 . Надяваме се да има и повече зрители на празника за Свети дух , който ще се проведе на 22 юли в центъра на Алваново .   
Преглеждания: 149 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

Започна организацията по четвъртото издание на Тракийският  фолклорен събор "Фисекът пее" -2013 .Събора е със статут за Североизточна България , а на миналото издание бе и с международно участие . Тази година  той ще се проведе на 7 септември 2013   от 10 часа , в центъра на село Буховци , община Търговище .Организатори са Читалище "Развитие -1906" и Тракийско дружество -Буховци . Посветен е на 100 години от Илинденско- Преображенското въстание .Секретарката на читалището Кремена Томова съобщи , че няма промяна по регламента на участието . Изпълняват се тракийски песни , танц или обичай .До 20 август са приемат заявки за участия  на групи и индивидуални изпълнители .
Преглеждания: 142 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 15.06.2013

Пристигнаха хористите от "Родна песен " в Търговище .  "А новини " бе на посрещането на групата . Сайта  бе и  единствения , който отрази събитието на групата в Италия , в българското медийно пространство , благодарение на негов сътрудник . Радостни и весели , но леко преуморени от дългия път , търговищенци бяха щастливи от успешното си завръщане в страната . 
Преглеждания: 136 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 14.06.2013

По данни на автоматични и ръчно измерващи станции за валежа , падналите валежи в района са значителни . В Алваново падналият валеж за изминалите два дни достигна 36 литра , Дългач - 42 , Търговище -37 литра ,югоизточно от града до 52 литра . Около Попово са измерени 25 - 30 литра , а най- малко под 20 има в районите източно от Омуртаг . Днес също ще вали , но ще духа и вятър .
Преглеждания: 122 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.06.2013

По стара традиция на Спасовден , жителите на село Буховци днес ще празнуват своя празник на населеното място .Преди време на пет места в селото имаше поставени каси за дарения по- повод празника , за направа на курбан на Буховци .На обед той ще бъде раздаден за здраве , и успехи в центъра на селото . Ще има и народни хора на площада . Инициативата е на местното кметство и читалище .
Преглеждания: 141 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 13.06.2013

Мощни гръмотевици и порой събудиха след полунощ града . Близо половин час валя като из ведро . Измерените количества достигнаха 22 литра на кв. метър за по- малко от час . Улиците станаха като реки . За днес в областта е обявен оранжев код за неблагоприятни метеорологични явления . Очакват се отново локални интензивни валежи и гръмотевични бури .

Преглеждания: 137 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 12.06.2013

Търговищенци от хор "Родна песен " станаха свидетели на предложение за  брак от момче , живущо в Украйна . След  изпълненията , единствено на златните медалисти , девойката , която е също украинка ,  прие молбата  да се сгодят .Да предложиш да се ожениш на такова свято място е доста интересно и вълнуващо , споделиха хористи .Това бе и последната среща на италианци с нашия хор на сцена . Утре ги очаква осем часов път до Венеция .
Преглеждания: 150 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

Търговищкия хор днес е в италинската столица  . Преди обяд , групата посети Ватикана , а по- късно се разходи  из забележителности на  Рим . Няколко песни бяха изпълнени и в Римската катедрала , като удовоствието да пееш там е неописуемо , споделиха от хора . Утре търговищенци се отправят към Венеция и след нощувка там , се завръщат в България .
Преглеждания: 177 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

Мътна вода потече от старата чешма по- пътя за Съединение .Така наречената "Колчова чешма ", с над 160 годишна история явно скоро време ще стане неизползваема . Причината е , че има спукан водопровод , довеждащ водата от каптажа до самата чешма . Така от валежите , водата се смесва с повърхностни води и става негодна за пиене , като цвета и дори е и леко кафяв . Подетата инициатива за измазване на камъните по нея , би станало евентуално след направа на тази част от спуканите тръби . И ако те не се сменят , то водите и ще стават само за поене на животните . А работата и средствата по това едва ли ще са малко .Жалко , че тази стара чешма няма да утолява жаждата на преминаващите покрай нея .

Преглеждания: 206 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.06.2013

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 63 64 »
Вход във форума
Търси
Календар
«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив на записите
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Copyright MyCorp © 2017Сайтът се управлява от системата