Архив на записите - Новини от Алваново и региона
Четвъртък, 24.07.2014, 19:57
Добре дошли Гост | Регистрация | Вход

Моят сайт

Сайт меню
Вход във форума
Търси
Календар
«  Юли 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив на записите
Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт
 • Статистики

  Общо онлайн: 0
  Гости: 0
  Потребители: 0
  Главна » Архив на записите
  Водещи метеоцентрове , съобщават в прогнозите си данни за застудяване в края на месеца и снеговалежи - първите за зима 2012-2013 в  областта  след 28 октомври . Засега прогнозата е доста далечна и сбъдваемостта е под 50% . Валежи от сняг  са възможни над 500 метра надморска височина . За това дали ще вали и в Алваново , ще имаме данни  около 23 октомври . Снеговалежи над страната през октомври са напълно възможни през втората половина на месеца . Да не забравяме тежкия сняг миналата година в много припланински части и бедственото положение там .
  Преглеждания: 117 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 16.10.2012

  Чаша кафе с цигара  със застудяването на времето . Наредбата за забрана на тютюнопушенето в затворени помещения прави тази комбинация все по- трудна . Като цяло инспекторите , дефинират  закрито помещение или пространство, да е покрито с покрив ,навес и има най-малко три плътни стени, без да има значение от материала, който е използван за тях и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна. Ако дадено заведение разполага със странични части, които имат възможност да се отварят, то тогава пушенето ще е позволено, защото ще има естествена циркулация на въздуха и няма да бъдете глобени. Напоследък  се заговори за премахване на тази забрана , но едва ли ще стане  , според писаното в някои медии . Затова кафе с цигара , ще е равносилно като пиене на чай в планините . С по - топли дрехи и малко по- бързо - до пролетта . 

  Преглеждания: 81 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 11.10.2012

  За нея спомогна силния, на места до бурен с пулсации вятър . Скоростта в центъра на Алваново не бе много висока до 15 м/сек .По- откритите части с разорани и обработени места , имаше вдигане на прахови и почвени частици , които на много места намалиха видимостта .В откритите части , вятъра имаше и пулсации над 20 метра в секунда . Небето изглеждаше като пред буря - коментирах хора от селата в региона . Дори на места не е изключено засаденото зърно да е с отвята почва .Очаква се вятъра да стихне до утре и температурите доста да паднат . Възможно е в затворените котловини да има и слаба слана .
  Преглеждания: 87 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 08.10.2012

  Приключиха две анкети от изминалите двадесетина дни .В първата , екипа на сайта ни пусна проучване , дали е нужен новинарския сайт на селото и искате ли неговото спиране .Отговорилите 12 души , категорично подкрепиха интернет сайта и искат той да продължи да съществува .Втората анкета бе за посщение на празничния концерт на читалището в селото . Повод за това е 120 години от създаването му . 55% от отговорилите ,ще го посетят - "заради 120 години" :22% са за отговорите -" заради селото" и" няма да го посетя ".В архива на анкетите имате възможност да се запознаете и с отминали проучвания . От днес започна нова анкета , която ще продължи десет дни . Очакваме вашите отговори .
  Преглеждания: 73 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 06.10.2012

  За близо четири часа в Алваново паднаха 33-34 литра валеж на квадратен метър . Средната месечна норма за октомври е около 42 литра . Много от улиците в селото се превърнаха в  реки от интензитета на валежа , който бе доста променлив .В района на Търговище по данни на АМС -Търговище в северозападната част на града валежа е около 14 литра , докато повече е валяло на изток в града . В района на Шумен дори е паднала и слаба градушка . Валежа на много места бе съпроводен от гръмотевична буря , която е нехарактерна за месец октомври .
  Преглеждания: 98 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.10.2012

  На домашна трапеза  бивши телефонистки , ще направят среща в частен дом в село Алваново . Интересното при тяхната професия са знанията им за населените места в страната . Съвсем наскоро , екипа ни провери дали това е истина и остана доста изненадан . Алвановска телефонистка , работила в Шумен - К.Тодорова сподели , че интересно ставало , когато трябвало от чужбина да търсят населено място в околността . Казаното по телефонната линия , често приличало като на играта" развален телефон" , но в краен случай се разбирали . Вече едва ли има нужда от тази професия , предвид мобилността на населението на страната ни , но някои неща без тях не стават и в днешния модерен свят на комуникациите .
  Преглеждания: 79 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 04.10.2012

  Макариополци се подготвят за наближаващия 100 годишен юбилей на тяхното читалище , носещо името на Минчо Иванов . Триетажната сграда е почти напълно освежена и ремонтирана за наближаващия празник на 26 октомври от 10,00 часа . В празничния концерт ще вземат участие групи от селото , Буховци , квартал "Въбел" -Търговище и други състави . Ще има и кулинарна изложба , която се очаква да бъде дегустирана от гостите на празника .Ще бъде заснет и филм , който ще запечата събитието от интернет читалището "Истина-2011" .
  Преглеждания: 136 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.10.2012

  Тече трескава подготовка за празника на читалището в селото . Замислената преди години градинка в задния двор на сградата , почти вече е факт . Така един миналогодишен проект -става реалност  в навечерието на празничния концерт . Сезона на цветята приключва и всичко това след дни ще трябва да се почиства - идват сланите .Трябва да се монтира и кладенчето , на мястото на някогашните резервоари за нафта , на бившата баня на селото . Азбестовите канцерогенни отлагания , на места са покрити с нов слой почва , което е добре за здравето на посетителите на градината . Благодарим на тези , които разкрасиха едно запуснато място в селото .
  Преглеждания: 92 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 03.10.2012

  Днес пенсионерите  в Алваново , празнуваха Деня на възрастните хора .По решение на Общото събрание на ООН в съответствие с резолюция 45/106 от 14 декември 1990 г.- 1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. Изпълнени бяха и няколко песни и прочетени стихове за  празника . Празнуваха и повечето пенсионрески клубове в района .
  Преглеждания: 82 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 01.10.2012

  Малко преди полунощ в съботния ден , лисица изненадала млади хора в центъра на селото . Залисани в игра на карти под уличното осветление  , до тях най - спокойно се приближила лисица . Картоиграчите извадили мобилните телефони и успели да направят снимки на фона на селската чешма .Снимката е предоставена от Валентин Веселинов специално за нашия сайт. След като "позирала" за снимки , лисицата тръгнала към чешмата , а след това по улицата посока  Ловец . Преди дни хора от селото разказваха , че доста лисичета навестявали къщи на хората . Дори вземали храна от тях . Излъчен репортаж по наша медия имаше мнение , че не е нормално да се приближават до хора . Дори се препоръча , да не се доближаваме до тях .
  Преглеждания: 94 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.09.2012

  "Сребърни пафти-2012" в село Острец , тази година донесе първото място за читалището в селото . Тази година участниците са били едва 9 ,а миналата около 13 читалища . Миналата година , алвановското читалище , не можа да вземе дори една награда . Явно с по- малко участници - по- лесно се печели . А и с хора , занимаващи се с пеене  е много лесно да достигнеш до първо място , бе мнението на хора в залата .Първенците от Алваново , спечелиха статуетка за първото си място . Миналогодишните първенци от Пресиян , тази година не се класираха ,а  взеха приза на фондация "Елена" ,като  представиха народен обичай . Специални похвали на Е- Василева имаха В.Левски и Буховци за участието им във фестивала .Второто място бе за читалището в Стража , трето -за състава от Въбел .Догодина  очакваме третият фестивал  в красивото село Острец .Предстоят читалищни концерти в Алваново на 6 и Макариополско на 26 октомври .<!--"--... Прочетете още »
  Преглеждания: 121 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.09.2012

  Празник на сливата и сливовата ракия , посети част от екипа ни в Троян и Орешака . Това е един от най- атрактивните празници в този регион . Провежда се ежегодно в края на месец септември . интересно е , че наградите са във форма на слива . Освен това тук се провежда и празник на художествените занаяти . Хубавата троянска сливова има цват на старо злато , коментираха местните хора . А ако тази година  пропуснахте , то догодина отново канят местните , да посетите един страхотен празник .
  Преглеждания: 76 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 30.09.2012

  Това показаха данните от Автоматичната метео станция в центъра на селото . Измерената днес максимална температура на сянка достигна + 34,4 градуса . В Попово също максимума достигна + 34 , в Търговище + 32 градуса . Утре отново ще ни се струва , че е лято , макар и почти като за последно тази година . Най- топло бе днес в страната в Русе + 36 градуса .
  Преглеждания: 77 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.09.2012

  Топлото септемврийско време , отново повиши пожарната опасност в област Търговище . Според интернет сайт , вероятността за възникване на територията на областта е  голяма . При тази степен на опасност , са  възможни са умерени до силни пожари с въвличане на дървесни корони само локално. Пожарите са трудни за овладяване от наземни екипи.Очаква се и засилване на вятъра през предстоящите дни . Опасността ще намалее следващата седмица , когато се очакват и валежи на места .
  Преглеждания: 82 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.09.2012

  Вторият фолклорен събор "Сребърни пафти " в село Острец , тази година ще се проведе на 30 септември - неделя от 9,30 часа . Събора е за читалищни певчески групи и индивиуални изпълнители . Миналата година , той бе с конкурсен характер , като първо място спечели групата от читалището в село Пресиян . Читалището в Макариополско , няма да посети събора тази година ,а това в Буховци , ще се представи за втора поредна година . Нямаме информация , дали алвановското ще пее на втория събор . Предвид приятелските отношения с това в Острец , би трябвало да го направят .
  Преглеждания: 161 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 28.09.2012

  Църковните земи в Алваново , едва ли ще могат да бъдат възстановени . Това е отговора на Министъра на земеделието и храните  , на наше запитване до Кабинета на Министъра .
  Става въпрос за 17 декара , които е имала църквата в Алваново преди години .В писмото отговор се казва , че съгласно член 11,ал 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи , сроковете за подаване на заявлението за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи са изтекли . С параграф 22 от  Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ , публикуван в Държавен вестник от май 2007 година ,е преустановена и възможността с установителен иск срещу съответната ОС по земеделие , до Районния съд , да се възстановява правото на собственост върху земделески земи .
  Преглеждания: 88 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 27.09.2012

   Измазана e голямата зала на читалището , където на 6 октомври , ще се проведе празничния концерт по- случай 120 години от основаването му .В момента все още се оправя фоаето на първи етаж . Проблем ще бъде обаче ако до 6 завали силен  дъжд и отново се подмокрят части от вътрешни стени . Нищо не се направи , за да спре този теч от западната и севена страна при големи валежи . Дано до тогава не завали дъжд . Грозна е и източната фасада , с липсващи дори тухли около водостоците . Дано поне от рентата остане някой лев да се закърпи и тази част от сградата .
  Преглеждания: 101 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 24.09.2012

  Още топли дни ни обещава вече настъпилата есен от вчера привечер . До към края на месец септември , дори на места са възможни отново температури доближаващи +30 градуса .Минималните сутрин все още не могат да образуват слана . Температурата на почвата тази сутрин бе положителна + 2,5 градуса .
  Преглеждания: 87 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 23.09.2012

  Днес се навършват 104 години от провъзгласяване Независимостта на България . В района на село Осен се провежда традиционния събор , с участие на ансамбъл "Мизия" . Населението на общината се извозва със специални безплатни автобуси . Едва десетина души от Алваново се възползваха от това , да посетят мероприятието .
  Преглеждания: 82 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 22.09.2012

  От 17 септември , кооперацията в Алваново раздава олио на  член кооператорите си . "Агроелит"  има дати определени за Алваново .Това са от 1 до 6 октомври , а за пропусналите в офиса на фирмата датите са  8 и 9  октомври 2012 година . За останалите арендатори няма съобщение  в центъра на селото .
  Преглеждания: 114 | Добавено от: meteoinf1 | Дата: 21.09.2012

  « 1 2 ... 26 27 28 29 30 ... 47 48 »